2010. június 17., csütörtök

JÚNIUS 17 - JOBBIK A KOSSUTH-TÉR ÉRDEKÉBEN



Vissza Tisza István emlékművét!
A határozati javaslat:
OGY határozat
Károlyi Mihály szobrának áthelyezéséről


A trianoni békediktátum 90. évfordulójának évében – annak áldozatul esett honfitársaink emlékének tiszteletben tartása érdekében – az Országgyűlés:
1. Kinyilvánítja, hogy az Országháznak is helyet adó Kossuth tér nemzetünk történelmének központi tere, amely a magyar nép összetartozásának és nemzeti önérzetének szimbolikus helyszíne.
2. Erre való tekintettel ezen a téren csak olyan történelmi személyiség emléke megőrzését, szobrának elhelyezését támogatja, aki munkásságával Magyarország felemelkedését, népének javát és boldogulását szolgálta, példamutató életével a következő nemzedékek számára követendő utat jelölt ki.
3. A fentiek szellemében felkéri a Kormányt, hogy kezdeményezze a Varga Imre által készített, Károlyi Mihályt ábrázoló műalkotásnak a budatétényi Memento Parkba való áthelyezését.
4. Kezdeményezi a területileg illetékes önkormányzatnál gróf Tisza István szobrának felállíttatását a Kossuth téren, a tér 1934-es állapotának megfelelően.
5. Ezen határozat a közzététele napján lép hatályba.
Budapest, 2010. június 14.

INDOKOLÁS
Károlyi Mihályt hatalmas felelősség terheli abban, hogy az I. világháborúnak véget vető padovai fegyverszünet után indokolatlanul és felelőtlenül szerelték le a Magyarországra hazatérő katonai egységeket, megakadályozva ezzel a magyar honvédelem megszervezését nemzeti keretek közt, védtelenné téve hazánkat az országra rontó ellenséges haderőkkel szemben történelmünk egyik legválságosabb pillanatában. Károlyi Mihály vezetése alatt a magyar állam nem töltötte be az állam mindenkori legfontosabb szerepét, a honvédelem biztosítását, kiszolgáltatva ezzel az országot a győztesek kénye-kedvének. Az általa vezetett kormány által aláírt, a trianoni békeszerződés feltételeit is nagymértékben befolyásoló belgrádi egyezmény a magyar diplomácia történelmi mélypontja, szégyenfoltja. Károlyi Mihály politikai munkássága, ami a történelmi Magyarország de facto szétdarabolásához vezetett már a trianoni békediktátum előtt, alkalmatlan arra, hogy emlékét a Kossuth téren – bármilyen formában is – őrizze a nemzet. A Kossuth tér ezen részén az 1934. utáni állapot helyreállítása –

gróf Tisza István szobrának újra felállításával,

felkarolva egyben az ezirányú civil törekvéseket – mintegy történelmi igazságtételt is szolgáltatna az 1918. októberi hatalomátvétel pillanatában bestiális kegyetlenséggel meggyilkolt nagyformátumú államférfi részére. A magyar állam ezzel méltóképpen gondoskodna Magyarország mártír miniszterelnöke, az Országgyűlés néhai elnöke emlékének méltó megőrzéséről. (Kuruc.info)
Nekünk is lenne javaslatunk, méghozza nagyon gazdaságos. Közismert, hogy az öntvénybronz igen drága, amit eddig az Orbán-Pintér cigánybűnözői 20 éve előszerettel lopnak, szobrok formájában is. Két legyet lehetne ütni egycsapásra és pénzt sem kellene erre pazarolni. Miről lenne szó? A Vörös Patkány szobrát és a Szent István-parkban lévő Lukács György-szobrot cigányokkal kellene leszereltetni, eltávolíttatni és az öntödébe vinni. A cigányoknak ebben hallatlan nagy ügyességük és technikájuk van. Továbbá, az országban föllelhető összes kommunista szobrot és emléktáblát is be kéne velük gyűjtetni, s akkor lenne éppen akkora mennyiségű bronz, mint amiből a gróf Tisza István szobor elkészülhetne. Kép: a Tisza-emlékmű