2010. június 22., kedd

JÚNIUS 22 - ELISMERÉS A NÉMET FELTALÁLÓNAK

Kép: Zuse Z-3 as gépével
Kép: az eredeti gép másolatával
Kép: az amerikai ABC gép 1937-ből már a 2-es számrendszert használta
Kép: az ENIAC 1946-ból

Kép: az EDVAC már kisebb és jobb mint az Eniac
Kép: Neumann a gépével

Kép: Apple 1975 az első személyi számítógépe ami után rohamosan csökkentek a gépek méretei. Az egyik feltalálója Steve Jobbs ma a legkorszerűbb Apple gépeket és mobilokat dobja a piacra, míg kortársa a zsidó Bill Gates a jogdíjakat azonnal bevezette a programjaira és a legnagyobb üzletet csinálta ebben a szakmában

Kép: 1971
Kép: 1975

Kép: a mai gépek ősei
Száz éve született Konrad Zuse,

a számítógép atyja
Kedden lett volna 100 esztendős az 1910 június 22-én Berlinben született Konrad Zuse, a számítástechnika úttörője, aki találmányával, a világ első számítógépével forradalmasította a világot. Az egykori német mérnök tanulmányait Berlin Charlottenburg városnegyedében a Technische Hochschule mérnöki szakán fejezte be, majd egy repülőgépgyár tervezőjeként dolgozott. Ő készítette el az első, jelfogókkal működő számológépet, amely még csak mechanikus gép volt. Annak továbbfejlesztett változataiba már elektromechanikus átramköröket is beépített, majd 1941-ben elkészítette az első, programvezérlésű, eletromechanikus számítógépet, a Z3-at. Mivel gépeit a náci Németország idején készítette, munkásságának akkor nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. A krónikák szerint ez volt az oka annak, hogy abban az időben szerte a világon kevesen tudták: egy berlini feltaláló jelfogókból számítógépet konstruált, és ezzel új korszakot nyitott a tudományban. Konrad Zusenek volt még egy további, korát megelőző találmánya: ő készítette el ugyanis a világ első digitális rajzgépét,a Graphomatot, és az ő nevéhez fűződik az első magas szintű programozási nyelv, az úgynevezett Plankalkül megtervezése is. A számítástechnika úttörőjének felbecsülhetetlen értékű munkásságáról tudományos rovatában valamennyi keddi országos napilap megemlékezett jogos büszkeséggel. Az újságok kiemelték, hogy a fiatal Zuse útja "egyenesen vezetett" a számítógép feltalálásáig. Már fiatal mérnökként gyűlölt minden fajta statikus számolást, amellyel szerinte csak kínozták a diákokat, és hadat üzent annak. 1935-ben határozta el, hogy olyan számítógépet készít, amely automatikusan elvégzi a mérnöki programozást. Már diákként a legkülönbözőbb automatizálási tervek jártak a fejében. Így például ő készítette el egy olyan áruautomata prototípusát, amely rendeléseket vett fel, és a visszajáró pénzzel sem maradt adós. Zuse prototípusának legkorszerűbb változataiból ma zsúfolásig van a világ. Úttörő munkáját különösen a kezdetekben rendkívül szerény körülmények között végezte. Tudományos műhelye a szülői ház egyik szobája volt, pénzzel pedig szülei és barátai segítették. Szakértők szerint tudományos élete eredményekben rendkívül gazdag volt. És ebből fakadóan pénzügyileg is olyan gazdag lehetett volna, mint Bill Gates, ehhez azonban az Egyesült Államokban kellett volna élnie. Mivel azonban a náci Németországban igazi autodidaktaként külföldi kollégáitól teljesen elszigetelve dolgozott, találmányaira akkoriban nem figyelt fel a világ. Pedig az ő számítógépe már 1941-ben működött, míg az amerikai Howard Aiken - a Z3-tól teljesen függetlenül - saját komputerét, az úgynevezett Mark I-et csak 1944-ben készített el. (MTI, részlet)
EGY KIS PC TÖRTÉNET
Zuse 1995-ben halt meg. A cikk érdekessége, hogy egyetlen szót sem szól a zsidó Neumann Jánosról, akit a hazai jehudák úgy reklámoznak állandóan, hogy „ő találta fel a számítógépet”, ami nem igaz. A német Zuse valóban működő gépet csinált. A gépfejlődés következő nagy állomása az amerikai ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) 1946. február 14-én készült el, ami hivatalosan az első programozható, elektronikus, digitális számítógép volt. 18 000 elektroncsövet és 1500 jelfogót építettek bele. 2,5 m magas volt, 40 m hosszú és 30 tonna. Neumann a 2-es számredszer jobb alkalmazásával és az adatok tárolásával (memória) forradalmasította tovább a gépet.