2010. június 4., péntek

JÚNIUS 4 - LEBŐGTEK A TÓTOK







JAN SLOTA KIELÉGÜLT

KOMÁROM NEM VETT TUDOMÁST



A TÓT BOHÓCRÓL

Kép: Slota és csapata érkezik a hídfőhöz, a szöveg felirata "Trianon = csend és nyugalom ", alul a Matica Slovenska helyi elnöke, aki elhatárolódott Slota műsorától

Komáromban a Duna rendesen árad és ma viharos szél fújt az Erzsébet-hídon, ahol áttérve a "szlovák oldalra" azonnal rendőrökbe ütközött a tudósító. Ekkor már a város közepén lévő Matica házban folyt Slota saját különműsora, de a város teljesen kihalt volt. Nemcsak a rossz idő, hanem a hétvége miatt is. A híd környékét ellepték a közelekedési és másfajta egyenruhás rendőrök. Úgy tünik a tótoknál a rendőrök egyeruháját elég gyakran változtatják. Tavaly még feketében voltak, most meg sötétzöldben és a mellükön villogott egy nagy azonosító plecsni. A városban a tót párt SNS-es zászlóival kisebb csoportok igyekeztek a híd felé. Ezeket Szlovákia más részéből vezényelték ide, többségében idős embereket lehetett látni. A rendezvény helyszíne ahová ezt a szerencsétlen emlékoszlopot állították a hídfőnél van, a tavaly felállított Szent István-szobortól alig párszáz méterre. Végül kétóra előtt megérkezett Slota menete a hídfőhöz, ahol lemezről a szlovák himnuszt eljátszották, majd rövid, magyargyalázó beszéd volt és aztán két óra után pár perccel vége is lett a cirkusznak. Ezen idő alatt a hídon a gépkocsi forgalmat leállították, de a gyalogosok mehettek. Az érdekes az lesz, hogy a komáromi városvezetés mit fog tenni az enegedély nélkül kihelyezett emlékoszlop ellen? A rendezvényen csak a tót párt zászlóit használták. A magyar oldalról kevesen mentek át kiváncsiskodni, míg a északi oldal lakosságát nem érdekelte ez a műsor.

SLOTA NINCS TISZTÁBAN

A FÖLDRAJZZAL SEM

Jozef Černek, a Matica komáromi szervezetének elnöke elhatárolódott a rendezvénytől. Hangsúlyozta, a helyi szervezet nem ért egyet a konferenciával, politikai kampánynak tartja, és sajnálja, hogy a Matica logója az SNS logója mellé került. Mint mondta, Slota pártja kibérelte a székház termeit. „Mi itt nyugalomban szeretnénk élni, a Matica egy kulturális szervezet“ - tette hozzá. A konferencia résztvevői a többi szimpatizánssal együtt nagyjából 300-an lehettek. A tömeg háromnegyed kettőkor indult el a határhoz, hogy felavassák azt a Trianon-emlékoszlopot, mely felirata szerint köszönetet mond a trianoni szerződésért a nagyhatalmaknak. Az út két oldalán rendőrök biztosították a vonulást, a Slota-menet incidens nélkül jutott el a határhoz. A komáromi lakosok gyakorlatilag nem vettek tudomást az SNS provokatív menetéről, tudósítónk csak egyetlen „ellentüntető megnyilvánulást“ látott: egy babakocsit toló anyuka magyar zászlóval sétált. A Trianon-oszlop avatási ünnepsége délután kettőkor kezdődött. Slota személyesen leplezte le az emlékművet. Arról beszélt, hogy a magyarok, beleértve a magyar kormánypártot is, megkérdőjelezik a trianoni szerződést és Szlovákia területi szuverenitását. „Ez a mi válaszunk a Fidesz párt magyar politikusai, Orbán úr és a neonáci Jobbik provokációira. Szlovákia most megmutatja a nemzetnek, egész Európának és elsősorban a Duna túloldalán élő magyaroknak, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld és soha nem hagyjuk, hogy elvegyék” - hangsúlyozta az SNS elnöke a határon. (bumm.sk, részlet és képek)