2010. május 25., kedd

MÁJUS 25 – IZRAEL ATOMBOMBÁI


IZRAEL DÉL-AFRIKÁT SEGÍTETTE
ATOMBOMBÁHOZ
Egy újonnan kiadott dokument a Dél-afrikai Köztársaság kormányától felborzolta a kedélyeket Izraelben, mert bizonyitottá vált, hogy Izrael és Dél-Afrika együttmûködött az 1970-es években az atomfegyverek kifejlesztése terén. Az új dokument azért kényelmetlen Izraelnek és barátainak, mert eddig senki sem merte hivatalosan állítani, hogy Izraelnek van atombombája. 1975-ben Zürichben találkozott PW Botha és Simon Perez, akkor mindkettõ mint védelmi miniszter. A nyilvánosságra került dokumentum szerint Izrael ajánlotta Dél-Afrikának a saját ballasztikus rakétáit hagyományos, vegyi és atomtöltettel. Az üzlet nem jött létre, mert Dél-Afrika kifejlesztette a saját atomarzenálját otthon, igaz izraeli segédlettel. 1987-ben tervezték Pretoriában, hogy ledobnak egy atombombát Angola fővárosára Luandára. Az USA szövetségese volt Dél-Afrikának az un. hidegháborús idõszakban, amikor Angola veszélyeztette a dél-afrikai területeket háta megett a pöffeszkedõ SZU-val és Kubával. Két év múlva Dél-Afrika megsemmisítette az addig felhalmozott hat darab atombombáját, mert érezhetővé vált, hogy az ANC kezébe kerül a hatalom. Ebben az idõszakban az ANC a terrorizmus listáján elsõként állt az USA megitélése szerint és nem akarták, hogy ezeknek a kezébe kerüljön az atombomba. Tehát Dél-Afrika az egyetlen állam, mely megsemmisítette az összes atomarzenálját. (Svenska Dagbladet)
AMIKOR MÉG IZRAEL ELLENSÉG VOLT
1977-ben a szovjet pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev személyes hangú levelének köszönhetően tudta meg Nagy-Britannia, hogy Dél-Afrika egy atombomba tesztrobbantására készül - derül ki a titkosítás alól nemrég feloldott, korábban szigorúan titkos angol aktákból. (…) A titkos helyszínt alig egy héttel korábban fedezte fel Vastrapban, a dél-afrikai-botswanai határon egy titkos szovjet kémműhold. A fotókon látható, földalatti létesítményekre utaló nyomok alapján egyértelmű volt, hogy ott tesztrobbantásra készülnek. Érdekesség, hogy ugyanazt a helyszínt két amerikai kémműhold is megtalálta, ám ők nem siettek informálni erről szövetségesüket, és az információkat csak pár nappal a Brezsnyev-levél után közölték az angolokkal. (…) Az ügy ekkor holtpontra jutott, ami a szovjet felet tovább nyugtalanította. Ezt jelezte Brezsnyev 1978. március 4-én megírt második levele, amelyben arról értesítette Callaghant, hogy az afrikai állam egy második teszt helyszínét készíti elő. A hírszerzés memója szerint ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehetett. Arra pedig csak később derült fény, hogy az oroszok jogosan aggódtak: Pretoria hét, hirosimai hatóerejű atomfegyvert készített, amelyeket csak 1990-91-ben szereltek le. A Vastrapnál épített létesítményeket 1978-ban amerikai nyomásra betonnal zárták le, a program azonban valószínűleg nem ért véget: a Prince Edward szigeteknél 1979 szeptemberében egy ismeretlen eredetű nukleáris robbantás nyomait észlelték. Bár a részletek a homályba vesznek, vannak, akik a mai napig úgy gondolják, hogy akkor egy közös izraeli-dél-afrikai tesztrobbantásra kerülhetett sor. (multkor,részlet)
MEGJEGYZÉS
A fenti hírt több hazai netes oldal részletesen lehozta, de sem a rádió, sem a tévéhírekben nem mondták. A 80-as években a hazai sajtóban több cikk is feszegette, hogy Izrael atombombát adott a "fajgyűlölő" délafrikai rezsimnek, de akkoriban Magyarország a nagy SZU csatlósa volt és Dél-Afrikát valamint Izrael ellenségnek kezelték és mutatták be, az ilyen hírekben is. Később valami atomrobbantást is végeztek Dél-Afrika déli partjai közelében, amiről képet is adtak, de ezt a hírt akkor igen zavarosan adták elő, most már tudjuk, hogy miért. A mostani hírekben éppen a lényeget hallgatják el a jehudák, hogy Dél-Afrikában amíg a fehér kisebbség volt hatalmon, akkor megfékezték a néger többség bűnözéseit, de miután ott is néger vezetés lett, azóta a fehéreket elnyomják, üldözik, mi több, kommunista vonalú néger vezetés jött létre, a híres Nelson Mandela vezetésével, amikor fehérek megölése dicsőségnek számított. Egyébként egyáltalán nem volt fajüldöző a fehér rezsim, csak a jogban alkalmazkodtak a négerek kultúrájához. Ha nincs iráni atomügy és több ország nem kényszeríti Izraelt arra, hogy vallja be atombombáit, akkor most ez a délafrikai ügy sem került volna előtérbe. Bárhová nézünk Izrael piszkos kezét találjuk.