2010. május 24., hétfő

MÁJUS 24 – IRÁN MEGVÉDI ÖNMAGÁT






EMLÉKEZÉS AZ IRAKI HÁBORÚ VÉGÉRE
Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök Khuzestan tartományba látogatott, ami az ország déli részén van, mint a "forradalmi kultúra" és a "tiszta isteni gondolatok" színhelyére. A vidéki városban, Khorramshahr-ban hétfőn, május 24 én mondott beszédet, azok után, hogy 28 évvel ezelőtt a kikötő várost felszabadították az iráni erők, az iraki megszállás alól. Khuzestan a bölcsője a hívőknek és a történelem jeles döntéshozatalban a férfiak és nők részt vettek. Mondta Khorramshahr középpontjában, ahol az iráni nemzeti kitartás, bátorság és buzgalom kristályosodott ki. Az elnök felszólította Khorramshahr város lakosságát, hogy a felszabadulásuk mérföldkőnek számító esemény nem csak történelem az iráni nemzetnek, hanem az emberiség történetében is jelentős. Ahmadinedzsád elnök tovább jellemezte Khorramshahr erődöt, amely a gyarmatosítást, a globális arroganciát és "minden támadót" jelképezte. A korábbi iraki rezsim elfoglalta Khorramshahrt az Irán ellen háborúban, 1980-ban. Az iráni erők tömeges támadást indítottak a Beit-ul-Moqaddas kódnévvel és 1982. április 30-án felszabadítottáák a várost az iraki csapatok karmaiból. A művelet során az iráni csapatok felszabadították 5038 négyzetkilométert. Khorramshahrt tekintik vízválasztónak a nyolc éves iraki háborúban, amely Irán ellen a 80-as években indult. (presstv szöveg-kép)
CIONRÁDIÓ UGYANERRŐL
A cionrádió több hírben is bemondta az Iránt lejáratni akaró jehuda koholmányt, amit az MTI-ben sütöttek ki, de nem közölték a forrást honnan szedték ezt a hírt. Az Iránt gyakran rágalmazó BBC sem közli ezt a hírt, ami azért jelent valamit.

Lehurrogta közönsége az iráni elnököt
Lehurrogták Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt egy beszéde közben, amelyet a délnyugati Horramsahr városában mondott több száz ember előtt. Az összegyűltek közül sokan "Munkanélküliek vagyunk!" kiáltásokkal zavarták meg az államfő beszédét. A tiltakozás e formája ritka Iránban, ahol Ahmadinezsád nyilvános fellépéseit gondos ellenőrzés alatt tartják, ám a perzsa államban növekszik az elégedetlenség a romló gazdasági helyzet miatt. Irán 25 százalékos munkanélküliséggel és növekvő inflációval küszködik. Az ellene elrendelt ENSZ-szankciók szigorodására is számíthat vitatott nukleáris programja miatt, amely a nyugati félelmek szerint atomfegyver előállítására irányulhat, bár Teherán tagadja ezt. (MTI)