2010. május 20., csütörtök

MÁJUS 20 - AZ EU TÁMOGATTA A TERRORIZMUST

MORALES ELNÖK LELEPLEZTE AZ
EURÓPAI UNIÓS





ÖSSZEESKÜVŐKET

AZ EU KÖZVETETT ÚTON
TERRORISTÁKAT PÉNZELT

Oslo, május 19. A bolíviai elnök, Evo Morales szerdán azzal vádolta Spanyolországban a Spanyol Nép Párt (PP)-ot, amelynek a korábbi spanyol miniszterelnök, a konzervatív José María Aznar volt az elnöke, hogy szervezett összeesküvés keretében őt ki akarta ütni az elnökségből. A bolíviai elnök, miután elhagyta Madridot azt mondta, hogy ő nem azzal a szándékkal jelentette ezt ki, hogy "valaki megbántson" Spanyolországban. Morales úgy érezte, hogy az ő nyilatkozatai nem érintik a mostani Spanyolország-i vezetést, amelynek José Luis Rodríguez Zapatero a kormányfője, aki viszont azt mondta, nem tudja azt, hogy Moralesnek mi volt a baja a Spanyol Nép Párttal. Morales panaszai indokoltak voltak mondta az újságírók előtt, akik már olvastak részleteket, újságcikkeket erről az ügyről. Amikor Morales megkérdőjelezte azokat a spanyol alapítványokat Latin-Amerikában, amelyek Európából segédkeztek a bolíviai ellenzéki, szélsőkonzervatív csoportoknak.
Bolívia vizsgálatot folytatott ezekről az ügyekről, egy korábbi sajtóreferens által is, miszerint a spanyol Aznar miniszterlenök a terrorista európai zsoldosokat támogatta, akiket megöltek Bolíviában egy évvel ezelőtt. A bolíviai rendőrségi, Közigazgatási Minisztérium kutatásai alapján bizonyított hogy ez a terrorcsoport egy polgárháborút akart gyújtani és Santa Cruz tartományt a többi országrésszel együtt kiszakítani Boliviából. Morales különösen utalt arra a jelentésre „Cash Flow-jelentés”, amely pénzügyi elemzés során a Fundación Iberoamérica Europa alapítvány 2008 márciustól 2009 áprilisáig összesen "2140. 550 boliviano pénzt küldött (több mint 252 000 euró) a Boliviában lévő Iparkamarának, kereskedelmi, szolgáltatási és idegenforgalmi szervezeteknek, Santa Cruzba (CAINCO). Morales szerint a CAINCO egy üzleti szervezet, amely intézményesen államcsínyt akart megkísérelni, amelynek "korábbi vezetők” voltak az ügynökei Bolíviában. Ez a szervezet - tette hozzá – viszont pénzeket utalt át "témákra és szervezeteknek". Kivizsgálják " a szeparatizmus és a terrorizmus" ügyet. A bolíviai vezető azt mondta, hogy Európában készítették fel ezt a szeparatista csoportot. Morales szerdán érkezett a Gardermoen Airportra (Oslo), egy három napos látogatásra Norvégiába. Ahol igen jelentős beruházások vannak a szénhidrogén-forrásoknál, az Andok országában. A bolíviai államfő meghívást kapott a Környezetvédelmi és Fejlesztési norvég minisztertől, Erik Solheimtől, aki őt üdvözölte a repülőtéren. Morales látogatást tesz az Oslói Egyetemen is, ahol a norvég latin-amerikai kutatási hálózatról és a Klíma-csúcsról fog beszélni. A dél-amerikai ország vezetője kihallgatást kapott V. Harald királytól is, amely a Royal Palace-ban lesz Osloban, ahol díszebédet adnak az ő tiszteletére. Moralest azt is tervezi, hogy találkozik a norvég parlament elnökével, Dag Terje Andersen-nel, valamint a külügyminiszterrel, Jonas Gahr Støre-val és onnan utazik Finnországba.
(ABI alapján) Kép: Morales


BEGYŰRŰZÖTT AZ EU
A görög gazdaság megmentésére tett kisérlet után újabb krízis tünt fel az EU házatáján. Angela Merkel kancellár hirtelen kijelentette: "Az euro veszélyben van. Egy krízis középpontjában vagyunk, mely legveszélyesebb az 1957-es Róma-egyezmény óta." A bejelentés után meredeken esett az euro, miután Németország megtiltotta a részvényekkel való spekulációt. Ez a tiltás arra megy ki, hogy megakadályozza azt, hogy személyek és intézmények olyan részvényekkel és értékpapírokkal kereskedjenek, mely nem az õ tulajdonuk. Kölcsönzik az értékpapírokat és részvényeket, majd eladják abban a reményben, hogy jóval olcsóbban visszavásárolják és alkalom adtán drágábban értékesítik azokat. Hát ezt bizony uzsorának nevezik, amióta a zsidóság bevezete Európában. Az uzsora megtetőzve az uzsorával. A németek intézkedésére azonnal reagáltak az EU minden részébõl. Franciaország pénzügyminisztere Christine Lagarde: "A németeknek legalább konzultálni kellett volna a többi tagországgal, mielött intézkednek." Úgy tünik, hogy nagyon sürgõs volt az ügy. Spanyolország pénzügyminisztere Elena Salgadó szintén nem volt elragadtatva a német húzástól. Robert Bergqvist a skandináviai SEB bank gazdasági fõnöke: "Tragikus, hogy nincs politikai egység Európában." Más börze szakemberek szerint: "A görög gazdaság egy tiltott helyen való építkezés, melyet elfogadva és követve az egész euro terület egy tiltott üzletté válik." Más kritikusabb hangvételű szakemberek gazdasági vonalon címszavakban írták: " Mindednki számolhat vele, hogy ti fogjátok kifizetni az egész cirkusz veszteségét." Tehát az EU kezd begyűrűzni. Mintha valaki mindezeknek már elejét vette volna 1933-ban. Nem kellene visszalapozni egy kicsit a történelemben? (1hozzászólás) Kép: Merkel, a marxista