2010. május 22., szombat

MÁJUS 22 – KÖDÖS TALÁLGATÁSOK


ÚJABB FEJLEMÉNYEK
A LENGYEL GÉPRŐL
Ma a Hír-tv-ben már azzal jöttek elő, hogy a neten keringő videó, amit alább több nappal mi is föltettünk, az hamisítvány és manipulált. Ez a bejelentés nem váratlan. Ez kb. olyan mint amikor a Cion bölcsei jegyzőkönyvére azt mondták, hogy az hamisítvány. Miközben 1897-ben Basel-ban valóban tartottak cionista világkongresszust. Az gyanítható, hogy egy szép napon a lengyelek valami cáfolhatatlan bizonyítékokkal fognak előállni és akkor a hírlavina megindul. Az oroszoknak nem érdekük az igazság kiderítése. Ez nem egy akármilyen repülőbaleset volt, még akkor is, ha Katynba akartak menni. Köd vagy nem köd, nem ez a kérdés. Valóban igaz az, hogy a tévékben a lengyelek sem jöttek elő ezzel a témával, amíg a vizsgálat le nem zárul. Az is igaz, hogy az utazásuk előtti órákról sincsenek képek, tudósítások. Az oroszoknak nagy gyakorlatuk van az eltitkolásra, hiszen a kutakodást a lengyeleknek nem engedték meg. Miért? Ez egy olyan géptipus volt, ami ködben is képes leszállni, ha van megfelelő irányítás. Az is zavaros hír, hogy a légiriányítók eltanácsolták a gépet, hogy ne ott szálljon le. Olyan sok műszaki kérdés van, amiről semmit sem tudunk, hogy ebből mi volt az igaz és mi nem?
Az orosz vizsgálóbizottság egyelőre nem akarta kommentálni a híreket, ám az merőben meglepő, hogy a fekete doboz felvételeinek utolsó pár percét titkosították. Az oroszok arra hivatkoznak, hogy azokon már csak a zuhanó gépben található 96 ember halálsikolyait hallani, amelyeket kegyeletből nem szeretnének nyilvánosságra hozni. (blikk, részlet)
Rengeteg a találgatás a világhálón a lezuhant lengyel kormányküldöttség tragédiájával kapcsolatban. Ilyenkor ajánlatos a mondás: Maradjunk józanok. A két megszakított leszállási kisérlet is azt igazolja, hogy 400 m-es látótávolság a ködben nem elegendő egy biztonságos landoláshoz. A nyugtalan küldöttség néhány tagja benézhetett a pilótafülkébe, hogy meggyőződjenek a helyzetről. Ebben nincs semmi különös. Ha a lengyel gép az oroszok által ajánlott másik repülőteret veszi igénybe, akkor vége az aznapi katyini megemlékzésnek, mert a távolság miatt nem érnek oda. Elhalasztani egy tragikus történelmi dátum megemlékezését várakozó tömeggel és médiával nehéz döntés elé állította az egész kormánydelegációt. Ha valaki figyeli a repülőgépszerencsétlenségekről tudósító dokumentumokat, akkor észre lehet venni, hogy gyakoriak a rossz látási viszonyok (köd) miatt bekövetkezett balesetek. Az oroszoknak nem érte volna meg közreműködni a balesetben, ebben a helyzetben. Katyin esetében háború volt egy már letaposott lengyel hadsereggel és a postarablóval a trónon. (tudósítónktól)