2010. május 26., szerda

MÁJUS 26 – MEGINT EGY EGYHÁZI ÜGYNÖK


ÁRTALMATLAN ÜGYNÖK

Ügynökként tevékenykedett az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora - ezt maga az érintett, Szabó Lajos (képen) ismerte el keddi közleményében. A kinevezett rektor azt állítja, tevékenységével senkinek nem okozott kárt. Az evangélikus egyház vezető testületei a közeljövőben tárgyalnak a kérdésről. A rektor az evangelikus.hu honlapon olvasható írásában kitért arra, hogy 1984-től kapcsolatban állt a Belügyminisztérium titkosszolgálatával. A rektor szerint ügynöki tevékenységével "sem személyeknek, sem egyházának" nem okozott kárt. "Ha akaratom ellenére ez mégis megtörtént, akkor azoktól, akiket megbántottam, valamint mindazoktól, akik számára ez a bejelentés csalódást és fájdalmat okoz, bocsánatot kérek" - tette hozzá. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban május 18-án adták át azt az okiratot, amely szerint Sólyom László köztársasági elnök Szabó Lajos egyetemi tanárt augusztus 1-jétől 2014. július 31-ig terjedő időtartamra az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a rektori feladatok ellátásával bízza meg. Szabó Lajos 1953-ban született, 1977-ben végezte el a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémiát. 1998-2006 között az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora, 2007-től rektorhelyettese volt. Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke azt közölte, hogy az egyház vezető testületei várhatóan megtárgyalják ezt a témát a közeljövőben. Három hete jelent meg a Magyarországi Evangélikus Egyház és a pártállami időszak állambiztonságának kapcsolatáról szóló könyvsorozat bevezető kötete, amelyben magas rangú egyházi személyiségekről is írnak érintettségük miatt. Az öttagú, evangélikus szakértőkből álló bizottság munkája során eddig 35 nevet tudott azonosítani az egyház berkeiből. (MH)

Nesze semmi, fogd meg jól. Mindenről írnak, csak arról nem, hogy Szabó elvtárs mi a fenét csinált a BM-nek? Miket mondott nekik? Kikről? Vagy ez is államtitok 2010-ben? Addig semmi hitele nincs ezeknek az ügynökmeséknek, amíg a konkrét dolgokat nem teszik közzé.
Addig ezek komolytalan ügyek, amelyeknek az a célja, hogy a kommunista rendszert önként kiszolgáló főpapokról eltereljék a figyelmet.