2010. november 19., péntek

NOVEMBER 19 - NATO CSÚCS KÉRDŐJELEKKEL

A NATO-ra csak Amerikának van szüksége

IRÁNI RAKÉTÁK MIATT 
 NAGY AZ IZGALOM
Kép: orosz S-300, ehhez hasonló építését kezdte meg Irán

Derűlátóan indult a portugál fővárosba Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. „Meggyőződésem, hogy a mostani a NATO történetének egyik legfontosabb csúcstalálkozója lesz, mert a döntések nyomán korszerűbb és hatékonyabb eszközökkel garantálhatjuk a huszonnyolc tagállam biztonságát” – mondta a főtitkár, aki első helyen az európai rakétavédelmi pajzs megteremtését emelte ki. „Ma már vagy harminc ország képes ballisztikus rakétákkal európai célpontokat elérni. A védőernyő létrehozása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága” – tette hozzá. Ez lesz a fő téma a NATO-orosz csúcson is, amelyre a 28-ak saját körben tartott megbeszélései után kerül sor. A NATO állam- és kormányfői Medvegyev orosz elnökkel találkoznak, és megpróbálják meggyőzni: a rakétavédelmi rendszer nem hátrányos Oroszország számára, sőt, abba akár be is kapcsolódhatna. Vezető téma lesz Afganisztán is, ahol a NATO történetének legnagyobb fegyveres akciója zajlik. Ma már világos, hogy a háborút a szó hagyományos értelmében nem lehet megnyerni. A cél egy olyan Afganisztán megteremtése, amely képes kontroll alatt tartani a nyugati világra veszélyes szélsőséges iszlám csoportokat. (…) A tagállamok csökkentették a védelmi kiadásokat, ezért most döntés várható a NATO parancsnoki apparátusának jelentős karcsúsításáról is, de ahogy Rasmussen főtitkár fogalmazott, „a fogyókúra révén csak a fölösleges zsírtól szabadulunk meg, az izmok megmaradnak.” Teljesen reális lehetőség, hogy Oroszország a NATO-val közös rakétaelhárító-rendszer hozzon létre. Ha van megfelelő politikai akarat, akkor egy ilyen terv középtávon megvalósítható – nyilatkozta Szergej Prihogyko, Medvegyev elnök szóvivője és tanácsadója a lisszaboni NATO-orosz csúcs előtt. Mindez eléggé meglepő kijelentés annak fényében, hogy két hete Rasmussen NATO-főtitkár ilyen irányú javaslatait az oroszok lesöpörték az asztalról, és Rogozin, Oroszország NATO képviselője világosan el is magyarázta, hogy az ilyesmi miért lehetetlen. Sem a NATO, sem Oroszország nem engedné meg a másiknak, hogy egy veszély esetén egyeztetés nélkül megnyomja egy ilyen közös elhárítórakéta indító gombját. Mindenki magának követelné a döntés jogát. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Prihogyko nyilatkozata az orosz vezetésen belüli nézeteltérések jele, vagy csupán arról van szó, hogy Medvegyev váratlan, és alighanem soha meg nem valósuló ajánlatával igyekszik kellően megágyazni Oroszország és a NATO kibontakozó mézesheteinek. (MR, részlet)

Kár, hogy arról nem szóltak, hogy Törökország mint NATO-tag miért nemkivánatos az EU-ban? Továbbá Törökország Irán-barát és Izrael-ellenes, ami adhat némi fejtörést Amerikának. És akkor még a többi EU ország beteges viszonyát a NATO-hoz nem is említettük. Az biztos, hogy a Magyarország a NATO számára csak ágyútölteléknek kell.





MEGZAVARODOTT NATO CSÚCS

Ma kezdődik a NATO csúcstalálkozó Lisszabonban. Az egyre növekvő halálos és anyagi veszteségek ellenére a NATO maradni akar 2020 -ig, azaz további 10 évig. Ebben az évben több mint 600 halálos áldozatot követelt a megszálló NATO katonaság oldaláról az aggresszió. Az ENSZ fõtitkára Ban Ki-Moon szombaton érkezik Lisszabonba az afganisztáni talákozóra. Az USA további csapaterõsítéseket akar küldeni a térségbe. A találkozó másik stratégiai pontja az un. "rakéta pajzs" elnevezésû izrael-USA javaslat, hogy rakéta védelmi rendszert építsenek ki egy esetleges iráni támadás ellen. Az USA a NATO tagálamokkal akarja valószínűleg kifizetettni Izrael védelmét. Egy másik fontos tárgyalási pont Oroszország. Dimitrij Medvegyevtől azt várják, hogy javítani fog a NATO - Oroszország viszonyán és segítséget nyújt majd a "rakéta pajzs" tervezethez és engedélyeznék a hadi szállítmányokat Afganisztán térségébe. Szombaton találkozik még Barack Obama az EU krémjeivel. Tehát egy zsúfolt és feszített program vár a NATO tagországokra, az EU-re és Oroszországra is. Az USA egyre növekvő bel és külpolitikai válságát Európa vállára akarja átterhelni. (1hozzászólás)