2010. november 28., vasárnap

NOVEMBER 28 – BESZA...T AMERIKA

Jellemző Amerikára, hogy nem azokat szedik elő, akik átadták a terhelő anyagokat, hanem azt üldözik, aki ezeket nyilvánosságra hozza, jogosan.

VÁRJUK A LELEPLEZŐ ANYAGOKAT
Levélben szólította fel az USA vasárnap a titkos dokumentumok publikálására specializálódott Wikileaks vezetőjét, hogy ne tegye közzé a birtokába jutott amerikai külügyi iratokat - írja a BBC. A honlap a napokban azt ígérte, hogy több ezer olyan iratot tesz közzé, amelyet az USA diplomatái küldtek az amerikai külügyminisztériumba, és amelyekben bizalmas információk olvashatók az USA ügyleteiről és külkapcsolatairól. A dokumentumokban többnyire jelentések lesznek, amelyek az USA partnerországairól szólnak: a jelentések az amerikai diplomaták bizalmas véleményeit és külföldi értesüléseit tartalmazzák, az iratok többek között Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Izrael, Oroszország és Törökország megítéléséről szólnak. Az amerikai külügy közölte, hogy a dokumentumok kiadása sértené az amerikai törvényeket, veszélyeztetné az amerikai katonai műveleteket, és "számtalan" életet sodorna veszélybe. A Wikileaks ugyanakkor azt állítja, hogy az amerikai diplomácia csak fél a felelősségre vonástól - írja a BBC.
TUDJUK MEG AZ IGAZSÁGOT
A BBC elemzői szerint a dokumentumok rendkívül kínosak lehetnek az USA és szövetségesei számára, ezért az amerikai kormány a dokumentumok várható kikerülése miatt már több külföldi országot is tájékoztatott az ügyről. Philip Murphy, az Egyesült Államok berlini nagykövete egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy a dokumentumok kellemetlenek lesznek, ugyanis azokban "olykor kritikusan és közvetlenül fogalmaznak a diplomaták". A nagykövet szerint például meglehetősen lesújtó képet festenek Guido Westerwelle német külügyminiszterről, és felettébb kritikusan fogalmaznak Angela Merkel német kancellár tevékenységéről is. A Wikileaks vezetője, Julian Assange korábban levélben tudakolta, hogy pontosan kiknek az életét veszélyeztetné az USA szerint a kiszivárogtatás, a külügy azonban válaszában csak annyit közölt, hogy újságírók, emberi jogi aktivisták és bloggerek kerülhetnek veszélybe. A vásárnapi levélben az USA egyezkedés helyett a titkos dokumentumok visszaszolgáltatását követelte. A BBC szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek ki az internetre a bizalmas anyagok, az elemzők azonban vasárnapra várják a közzétételt. (MTI, részlet)

ÉSZAK-KOREA
Mi a különbség Észak-Korea és Dél-Korea között? A mostani helyzetben az a különbség, hogy a déliek Amerika nélkül semmit sem tudnak csinálni, mivel az amiknak a bábjai, katonai téren. Míg az északi vörösök nem szívbajosak, azok lőni fognak és ilyen rakétabecsapódás a sűrűn lakott déli helyekre végzetes lehet. Úgyhogy jelenleg a vörösök vannak lépésfölényben. Kép: északi rakéta