2010. november 21., vasárnap

NOVEMBER 21 – NATO CSÚCS SZÉLHÁMOS SZEREPLŐI

AZ AFGÁN HELYZETET NEM A NATO
HANEM A TÁLIBOK FOGJÁK ELDÖNTENI
A péntek - szombati NATO csúcstalálkozóról visszafogottan nyilatkoztak a külfoldi lapok. "A nemzetközi Afganisztán haderő megkisérli, hogy átadja a felelősséget az afgánoknak 2014-ben. Viszont Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök és Sverker Göranson fõparancsnok kihangsúlyozta, hogy ez milyen rizikót és nehézségeket jelent az Afganisztánban tartózkodó hadseregnek." (Svenska Dagbladet) Ugyanez a lap a NATO csúcs elött 2020-as kivonulást igért, hivatkozva NATO forrásokra. Egyáltalán nincs szó 2014-es kivonulásról, csupán a csapatok 2014-ben átmennek harcoló egységekbõl támogató egységekbe. Hogy kiket fognak támogatni, az még a jövő zenéje. Egy vert hadsereg próbálja kozmetikázni magát. Korábban Hamid Karzai afgán miniszterelnök dühösen kijelentette egy téves célt szétbombázó amerikai akció után, hogy itt az ideje annak, hogy a NATO csapatak minél kevesebbet mutogassák magukat. Anders Fogh Rasmussen a NATO főparancsnoka is idegesen válaszolt: "Ha nem megy a 2014-es átadás a tervek szerint, akkor maradunk tovább." Még ennél is szűkszavúbban kezelték Oroszország szerepét a NATO-val kapcsolatban. Szerintük Oroszország kész együttmûködni az európai védelmi rendszer kiépítésében (Ami adott esetben az oroszok ellen is felhasználható) A nyáron fognak egy közös és technikai megoldást egyeztetni egymással. Persze addig nagyon sok víz lefolyik még a Dunán. Ezek a szűkszavú és hátulról irányított média jelentések nagyon hasonlítanak a volt szovjet blokk jelentéseihez: "A Varsói Szerződés tagállamai a kölcsönös barátság és együttértés szellemében fejezték be a találkozót.".stb...stb. (tudósítónktól)
EZT SÜTÖTTÉK 
KI A ZÜLLÖTTEK  Kép: emiatt az iráni rakéta miatt volt a NATO csúcs! (4 segédrakéta viszi a magasba, azok lehullanak és a végén a főrakéta csapódik a célba, ez a fejlesztés jelzi, hogy pár év múlva Irán űrhajóst fog küldeni az űrbe. Erről nálunk a tudományos hírekben is hallgatnak!)
Az észak-atlanti szövetség tagállamai - Barack Obama amerikai elnök javaslatára - már pénteken megállapodtak egy új rakétavédelmi pajzs kiépítéséről, amelynek elsődleges célja az lenne, hogy megvédje Európát egy esetleges iráni rakétatámadásról. "Ez válasz ad korunk fenyegetésére. Megmutatja elkötelezettségünket, hogy megvédjük polgárainkat a ballisztikus rakéták fenyegetésétől" - mondta Obama újságíróknak. Az új rendszerben nem lennének fixen telepített bázisok, az amerikaiak új elképzelései szerint műholdak, illetve tengeri és szárazföldi mobil egységek alkotnák a védelmi pajzsot. Ez lehetővé tenné, hogy integrálják a rendszerbe a szövetséges államok eszközeit, illetve össze lehetne kapcsolni Oroszország saját rakétavédelmével. NATO-tisztségviselők szerint a rendszer kiépítése 10 év alatt 200 millió euróba kerülne. Sem Obama, sem a NATO vezetőinek nyilatkozatai nem nevezték meg konkrétan Iránt, mint a fenyegetés forrását. Törökország ugyanis vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vele szomszédos államot megnevezik. Abdullah Gül török elnök újságíróknak azt mondta: országának érdekei találkoztak a NATO szándékaival, és sikerült olyan kereteket kialakítani, amely mindkét félnek megfelel. Nem finomkodott azonban Nicolas Sarkozy francia elnök, aki nyíltan kimondta, hogy mi ellen irányul a tervezett rakétapajzs. "Franciaország nevén nevezi a gyereket: a rakétafenyegetést most Irán jelenti" - mondta Sarkozy, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy török nyomásra elkendőzzék a valódi aggodalom okát. A francia azt is hangsúlyozta, hogy az európai rakétavédelem nem helyettesítheti a nukleáris elrettentést. Ezzel arra utalt, hogy a rakétavédelmi rendszer ellenére Franciaország ragaszkodik atomfegyvereihez. A miniszterelnök szerint ( Orbán) a közös vacsorán éles vita alakult ki a tagállamok vezetői között Oroszország és a rakétavédelmi rendszer kapcsolatáról. A végeredmény végül az lett, hogy a NATO rakétavédelmi rendszer és az orosz rakétavédelmi rendszer között lehetővé kell tenni egyfajta információcserét és együttműködést, de a NATO-rendszer felépítésében, működtetésében és üzemeltetésében Oroszország nem vesz részt. (origo, részlet)


Kép: a festetthajú olasz elnök Medvegyevvel
















 Kép: orosz, amerikai, francia elnök