2010. május 5., szerda

MÁJUS 5 – IRÁN NEM AGGÓDIK SZANKCIÓK MIATT


IRÁNT NEM ZAVARJÁK A SZANKCIÓK
Mahmoud Ahmadinejad (képen) elnök szerint Barack Obama amerikai elnök nyomás alatt tart egy ország- "csoportot", hogy fogadjanak el egy agresszív álláspontot Iránnal szemben. Ahmadinezsádot megkérdezték, hogy a Nyugat kampánya Irán ellen a szankciókkal mit vált ki Iráánból? Azt mondta, hogy az Iszlám Köztársaság nem aggódik az ilyen szankciók miatt. Minket nem érintenek a szankciók. Természetesen, nem szívesen vesszük ezeket, de nem érinti bennünket. Úgy véljük, hogy ezek elnyomó, igazságtalan lépések - mondta Ahmadinedzsád New Yorkban vasárnap, az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferencián. (presstv alapján)
IRÁN FÖLADTA A KÉRDÉST AMERIKÁNAK
Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparast azt mondta, hogy a Pentagont kihívások elé állítják azok a tények, hogy az amerikaiak bevallották, hogy nukleáris robbanófejek számát 5113 darabra csökkentették le. Azzal folytatta, hogy a kérdését: Hogy a rendelkezésükre álló 5000 atomfegyver mennyiben indokolt? Mi igazolja azt, hogy ilyen sok atomfegyverrel rendelkeznek? Amivel fenyegetik a világ biztonságát. Az iráni elnök Mahmoud Ahmadinejad egy javaslattal állt elő a konferencián és sürgette, hogy egy menetrendet kell megállapítani a teljes nukleáris leszerelés érdekében. (presstv alapján)

Tegnap a hazai tévében röviden idézték Hillary Clinton amerikai külügyminiszter zavaros és nevetséges választát az iráni javaslatra, aminek az volt a lényege, hogy Amerika fenntartja magának a jogot, hogy bizonyos esetekben atomfegyvert vessen be.

„A konferencián felszólalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki elutasította Ahmadinezsád „fárasztó, hamis és időnként őrült vádjait”. Az amerikai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Irán dacol az ENSZ-el és a NAÜ-val, és veszélyezteti az atomsorompó-egyezmény rendszerét.” (MTI)
A hírekben nem idézik amikor zavarosan megindokolta Clinton, hogy Amerikának miért van joga atombombát használni!

„Az Egyesült Államok nem csak bevetette a bombát, de fenyegetnek más országokat vele, köztük az enyémet is”, mondta. „Azok, akik elsőként használták a bombát, a leggyűlöltebb emberek közé kell, hogy tartozzanak”. Az első atombombát az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án, a második világháború során vetette be Japán ellen. Amerika „a félelem árnyékát” húzta rá a világra, folytatta Ahmadinezsád. Az atomfegyverek birtoklása nem ok a büszkeségre, „az megvetendő és szégyenletes dolog. És még szégyenletesebb az a félelem, hogy használják ezeket a fegyvereket. Ezt nem lehet a történelem során elkövetett egyetlen egy bűncselekménnyel sem összehasonlítani”. Ahmadinezsád újfent visszautasította azt a feltételezést, hogy országa nukleáris fegyvereket szeretne birtokolni. Erre „egyetlenegy hihető bizonyíték sincs”, mondta. (ATV)