2010. július 18., vasárnap

JÚLIUS 18 – SOK A KÖD



MÉG MINDIG SOK A KÖD
A LENGYEL GÉP
LEZUHANÁSÁVAL
KAPCSOLATBAN

Hosszú hónapok után most újra hír jött a gépügyről. Ha vonattal utazott volna küldöttség ma is életben lennének, hiszen az út vonattal alig 3 óra lett volna.



A pilóták hibáiról árulkodik a lezuhant lengyel gép fekete doboza
Lengyel szakértőknek sikerült megfejteniük a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép pilótafülkéjében elhangzott, eddig érthetetlen párbeszédeket - közölte szerdán Krzysztof Kwiatkowski igazságügy-miniszter. A lengyel elnököt és feleségét, valamint számos magas rangú politikai és katonai vezetőt szállító Tu-154-es gép leszállás közben zuhant le sűrű ködben a nyugat-oroszországi repülőtér közelében, a gépen utazó 96 személy, köztük az elnöki pár életét vesztette.
A Moszkva által a lengyel hatóságoknak átadott egyik fekete doboz tartalmának megfejtéséből származó, a lengyel hatóságok által közzétett beszélgetések megerősíteni látszanak, hogy a pilóták több figyelmeztetést is figyelmen kívül hagytak. Tizenhat perccel a becsapódás előtt a szmolenszki irányítótorony munkatársai közölték: "a feltételek nem teszik lehetővé a leszállást". "Köszönjük, megpróbálunk a lehetőség szerint leszállni, de ha rossz az időjárás, átstartolunk egy második fordulóra" - válaszolta Arkadiusz Protasiuk első pilóta. A lengyel belügyminisztérium honlapján közzétett átirat szerint, amelyben számos részt "érthetetlen" jelzővel jelöltek, Andrzej Blasik, a légierő parancsnoka két perccel a baleset előtt a pilótafülkében tartózkodott, de semmi nem enged arra következtetni, hogy közvetlen nyomást gyakorolt volna a pilótákra. A miniszter nem akarta kommentálni a TVN24 hírtelevízió értesülését, amely szerint a gép első pilótája a repülés utolsó pillanataiban azt mondta: "Ha nem szállok le, megölnek". (MTI)
Az egyik hírben azt mondták, hogy Kaczynski elnök egy korábbi útján is utasította a pilótákat és állítólag a pilóták most sem mertek ellentmondani az elnöki utasításnak. Ami érthetetlen, s erről egyetlen cikk sem szól. Egy kormánygép pilótáit a legjobbak közül szokták kiválasztani, akiket nem szoktak az utasok utasítgatni, főleg nem a pilótafülkében. Lehet, hogy ez a divat csak a lengyeleknél szokás? Az is érthetetlen, ha az irányítók nem engedték a leszállást, akkor a pilóták ezt miért nem tartották be?