2010. július 25., vasárnap

JÚLIUS 25 - AMERIKA A HÁTTÉRBEN


RAVASZ MÓDSZER
CHAVEZ ELLEN
A bolíviai elnök, Evo Morales (képen) azt kérte, hogy rendkívüli ülésre hívják össze a dél-amerikai vezetőket, a Kolumbia és Venezuela között kialault bajok miatt. "Azt szeretném megkérdezni UNASUR [az Európai Unió a dél-amerikai Nemzetek] vezetőjétől, hogy az ecuadori elnök Rafael Correa, hívjon össze egy rendkívüli ülést, a 12 UNASUR tagállam elnökeivel, mert csak így lehet megoldani ezeket a problémákat Kolumbia és Venezuela között" -dézte a Reuters Moralest, ki ezt egy televíziós beszédében mondta szombaton. A háborút kellene megelőzni ezzel a döntéshozatallal az UNASUR részéről, hogy ne legyen háború a testvér országok között, tette hozzá. Hugo Chávez venezuelai elnök megszakította diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kolumbiával csütörtökön, csak azért mert Bogota azzal vádolja Caracast, hogy menedéket nyújt a baloldali gerilláknak. A dél-amerikai szomszédországok rossz kapcsolatba kerültek az elmúlt években és újabban nő a feszültség és aggodalom, hogy felborul a stabilitás az Andok régióban. Kolumbia és Venezuela már közel került egy katonai konfrontációhoz 2008-ban, amikor kolumbiai csapatok bevonultak Ecuadorba, hogy elpusztítsák a határokon átnyúló lázadó tábort. Chavez és a kolumbiai elnök Alvaro Uribe közötti gyűlölet is súlyosbította a helyzetet. (presstv alapján és kép)
HÁTTÉR
A cikk nem szól arról, hogy közel két éve Kolumbia megengedte, hogy amerikai kiképző bázis legyen náluk. Ezt Amerika azért találta ki, hogy Venezuelára így gyakoroljon nyomást. Gyanítjuk, hogy most is Amerika piszkos keze ven a dolog mögött, mert nekik jönne legjobban egy Venezuela-ellenes háború. Lehet, hogy a vörös gerillákat is Amerika bíztatja és pénzeli. A boliviai elnök jogosan sürgeti a megoldást.
A CIKK ALATTI FÓRUMBÓL
Mindannyiunk számára a béke érdekében teljesen le kellene állítani amerikai dollár és az euro használatát és akkor sok millió és millió ártatlan életét lehetne megmenteni, szerte a világon.
- -
Átláthatóságot kellene csinálni és akkor az összes ilyen gyanú elmúlna. Columbia tegye közzé bizonyítékait arról, hogy Venezuela baloldali gerillákat támogat, Venezuela meg tegye közzé bizonyítkait, hogy Columbia amerikai katonai bázisokat tart fenn az ország egész területén. Hadd jöjjönek a külső kutatások és a dokumentumok. Megoldódna minden probléma.