2010. július 26., hétfő

JÚLIUS 26 – IMRE KERTÉSZ A SORSTALAN


IMRE KERTÉSZ A HOLOIPAROS
Hazánk mellőzött "nagy fia" Imre Kertész megjelenik olykor a lapok margójára csúsztatva. Ma a svédországi Svenska Dagbladet adott egy 3x4 cm-es helyet az egykori irodalmi Nobel-díjasnak a következõ szöveggel: "A magyarok sohasem fognak megérteni engem." A Nobel-díjas Imre Kertész a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban meséli, hogy Berlint előnyben részesiti Budapest elött.
Megjegyzés: Az a gyanúm, hogy Imre fon Kertész megint tévedett, mert a magyarok nagyon is értik az irodalmi Nobel-díjas szélhámost. A németek meg minden szemetet felhalmoztak az utóbbi évtizedekben. Most összeölelkezhet Imre Kertész Herta Müllerrel, aki azt nyilatkozta Stockholmban legutóbb, hogy kedvenc olvasmánya Imre Kertész. Valószínűleg azért kapott Kertész csak 3x4 cm-t a Svenska Dagbladetban, mert a fő attrakció elfoglalta a lap felét. Ugyanis ma kezdődött az Európai Pride Fesztivál, mely egész héten tart. Melegek, buzik, leszbikusok és transzvesztiták vonulnak és vonaglanak Stockholm utcáin, erős rendőri felügyelet mellett. A létszámuk 350.000 volt 2008-ban a megértõő bámészkodókkal együtt. Most 500.000-es létszámra számítanak a rendezők. Letagadhatatlan, hogy ez Svédország legnagyobb és legnépszerűbb "kulturális" rendezvénye. A degeneráltak kulturája. (tudósítónktól)
Imre Kertész tulajdonképpen milyen kultúrának az utazó nagykövete? Véleményünk szerint ez csak a még mindig jól jövedelmező holoipar lehet. Kár, hogy Imre Kertész és Herta Müller nem a buzimenet élén vonult karonfogva, hogy legalább valami irodalmi „rangot” is adjanak a buzifesztiválnak. Ez a jelenet bizonyára nagyobb sajtófigyelmet kapott volna. Kép: két sorstalan, Kertész és Eszterházy