2009. szeptember 4., péntek

SZEPTEMBER 5 – CSEPEGTETIK A HÍREKET

Kép: Gáspár Dániel az RTL műsorában

Az egyhúron működő hazai tömegtájékoztatás igen óvatosan és elég ködösítő módon kezeli a magyar állampolgárságú terroristák ügyét. Csak azért, hogy a hazai közvéleményt bizonytalanságban és alultájékoztatva tartsák. A neten megjelenő híreket a közszolgálati rádóikban és tévékben teljességgel elhallgatják, még a hírekben sem számolnak be erről a két alábbi hírről. Egyetlen hazai hírforrást sem izgat a közel egytucat körözött és bújkáló magyar állampolgárságú terrorista ügye. Az EU szintén hallgat, miközben a nevetséges hazai híreket felfújják. Így néz ki a nemzetközi terrorizmus elleni föllépés. Az EU-nak vannak jó terroristák és rossz terroristák. Úgy látszik Rózsa és bandája a jó terroristákhoz tartozik.
Külföldön nyomoznának tovább a bolíviai hatóságok Rózsa Flores Eduardo államellenes összeesküvéssel gyanúsított csoportja ügyében. Több magyar állampolgárt, vagy magyar nemzetiségű embert keresnek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak Rózsa Floresékkel. Az már májusban szóba került, hogy a nyomozást felügyelő bolíviai ügyész Magyarországon tájékozódna, de eddig nem jött. A bolíviai nyomozók azokat keresik, akik Rózsa Flores és két társa agyonlövése után külföldre menekültek. "Ezen a héten egyeztetünk a külügyminisztériummal a jogi lépésekről" - mondta a bolíviai sajtónak a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyész. Marcelo Sosa elsősorban a korábban a Székely Légió nevű jobboldali szervezet vezetőjeként azonosított Révész Tibort, valamint Dudog Gábort, Gáspár Dánielt és Nagy Tamás Lajost szeretné megtalálni, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a csoporttal. (MTI, szept.4,részlet)


A nyomozás a továbbiakban azokat a személyeket veszi célba, akik Rózsa Flores Eduardo és két társa agyonlövése után külföldre menekültek. "Ezen a héten egyeztetünk a külügyminisztériummal a jogi lépésekről" - mondta a lapoknak a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyész. Marcelo Sosa ügyészt különösen a korábban a Székely Légió nevű jobboldali szervezet vezetőjeként azonosított Révész Tibor, valamint Dudog Gábor, Gáspár Dániel és Nagy Tamás Lajos érdekli, akik feltehetőleg kapcsolatban álltak a felszámolt csoporttal. La Pazban már májusban bejelentették: a bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát az összeesküvéssel, de mindeddig nem lett semmi belőle. Az ügy pénteki fejleménye az is, hogy Sosa ügyész utasítást adott a rendőrségnek az egyik belföldi szereplő, Branko Marinkovic üzletember előállítására, mert az illető nem tett eleget az idézésnek, és nem hajlandó vallomást tenni előtte a Rózsa-csoporthoz fűződő kapcsolatairól. Marinkovic a kelet-bolíviai autonómia mozgalom vezetője, Evo Morales baloldali elnök egyik legkeményebb ellenfele. Kormánykörökben arra gyanakszanak, hogy az autonómia csak az első lépés lenne a keleti országrész elszakítása felé, és hogy Rózsa Florest és társait a szakadárok fegyveres védelmének megszervezésére szerződtették.(EPA,szept.4,részlet)