2010. május 9., vasárnap

MÁJUS 9 - ELHALLGATOTT HÍREK

A TECHNIKA CSŐDJE
A BP brit olajtársaság több órás művelettel bocsátotta le a 12 méter magas, torony alakú beton-acél berendezést (képen) az 1500 méteres mélységbe. A terv az volt, hogy az alulról nyitott gyűjtőtartály a fő szivárgási pontra kerül, és a kupola alakú tetejéből egy acélcsövön keresztül akarták a benne összegyűlő olajat felpumpálni egy tankhajóba. Fel kellett emelni a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa színhelyén a fő szivárgásnál elhelyezett olajfogó szerkezetet jéghez hasonló kristályok képződése miatt - közölte szombaton a BP egyik vezetője. (MTI, részlet)
Amikor a mérnökök kitalálták ezt a betonvédőt, már akkor tudni lehetett, hogy csoda lesz, ha ez sikerülni fog. Ugyanis 1500 mélyre leereszteni nem semmi és csak buvár automatákkal lehet irányítani és ráhelyezni arra csőre, ami igen nehéz munka lesz egy háborgó tengeren. Valóban csoda lesz, ha sikerül ez a merész terv.

AMERIKAI ÜGYNÖKÖK
Irán afganisztáni nagykövete kijelentette, hogy a két ország jó történelemi kapcsolatait valakik meg akarják mérgezni és rontani. A nyugati országok nem örülnek ennek a jó kapcsolatnak és igyekeznek aláaknázni. Kabuli szakértők szerint amerikai ügynökök vannak Afganisztánban akik ezzel foglalkoznak. (presstv alapján) Kép: iráni nagykövet Afganisztánban

IZRAEL MÉLYEN HALLGAT
Nagy gondban vannak az izraeli bölcsek, hiszen az ENSZ-től egyre több jelzést kaptak. Ezen kívül a libanoni Hezbollah Szíriától rakétákat kapott önvédelemre, mert Izraelnek az a szórakozása, hogy hatvan éve berepülget Libanon déli részébe, gyilkolás céljából. Most Szíria javaslatot tett Izraelnek tárgyalásra, török közvetítéssel. Miközben a törökök eléggé elhidegültek a zsidó államtól az elmúlt évben. Erre most jött a hír (presstv), hogy a brazil elnök, aki pár hónapja körutat tett a térségben, most a törökökkel igen jó viszonyt alakított ki (képen). Izraelben néznek mint a moziban, hogy most mihez kezdjenek. Miközben Oroszország már sokadszor kimondta, hogy nem támogatja az Irán elleni szankciókat. De Kínának is ez a véleménye. Hogy mekkora gond van a görögökkel és az EU rohadásával, az abból is látszik, hogy ez a baj, most már eljutott Obama idegeihez is, aki kifejezte aggodalmát az európai helyzet miatt. Ez az Obama volt az, aki a múlt évben gúnyosan (és helyesen) megjegyezte, hogy „Mi az hogy Európai Unió?” „Mi nekik a telefonszámuk?”