2009. december 1., kedd

DECEMBER 1 - EBBŐL BOTRÁNY LESZ

Magyarországra jönnek a
Rózsa Flores-ügyben vizsgálódó bolíviaiak

Ellenmondásokat látnak a bolíviai és írországi szakértői jelentések között azok a bolíviai ellenzéki képviselők, akik a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében Írországba utaztak tájékozódni. Erről nyilatkozott kedden Bernardo Montenegro és Pablo Banegas, miután találkozott az ír kormány képviselőivel és a parlament jogi, emberi jogi és külügyi bizottságának tagjaival. A két politikus szerdán Magyarországra érkezik. A két politikus szerdán Magyarországra is ellátogat, de előbb még tárgyalnak ír törvényszéki kórbonctani és ballisztikai szakértőkkel, és az április 16-án Bolíviában (Rózsa Floresszel és Magyarosi Árpáddal együtt) agyonlőtt Michael Martin Dwyer családjával. "A bolíviai ballisztikai és boncolási jegyzőkönyvek láttán felmerült kétségeket szeretnénk tisztázni, mert nemcsak a bolíviai jelentésekben vannak ellentmondások, hanem azok ellentmondanak az ír állami főpatológus és ballisztikai szakértő, Marie Cassidy jelentésének is" - mondta Montenegro. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két képviselő már megkapta a magyar vízumot. A politikusokat csütörtökön fogadja a konzuli szolgálat vezetője, a megbeszélésen jelen lesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője is. Bernardo Montenegro képviselő szerint "valaki" felfogadta Rózsa Florest "egy feladat elvégzésére, egy bizonyos szintű nyugtalanság és zavargás elérése" végett a baloldali Evo Morales bolíviai elnökkel hagyományosan szemben álló Santa Cruz tartományban, és ezzel ürügyet teremteni az elnök számára "a helyi hatóságok lefejezésére". Ez a "valaki" aztán elkezdett aggódni amiatt, hogy az állítólagos zsoldosok beszélni fognak, ezért minél előbb "holtan akarta látni" őket - folytatta Bernardo Montenegro a spanyol hírügynökségnek adott magyarázatában. Az ellenzéki képviselők Magyarországon olyan emberekkel találkoznak, akik ismerték Rózsa Florest; egyebek közt azt szeretnék kideríteni, hogy ki vitte őt Bolíviába. Ezzel kapcsolatban Montenegro hozzátette, hogy nem világos, miért volt a többi személy, főként Dwyer a dél-amerikai országban. A tárcánál leszögezték: a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogva tartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak. Balázs Péter ennek érdekében november 13-án levelet írt David Choquehuanca Céspedes bolíviai külügyminiszternek, amelyben a fegyveres akció ügyében kérte kollégája közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak. (inforadio)
BOTRÁNY KÉSZÜL
Magyarországon 9 hónapig tagadták, hogy terroristák lettek volna Rózsa és bandájának a tagjai. Most meg? A külügy és Draskovics fogadja a két külföldi elvtársat, hogy a megölt terroristákról beszélgessenek. Már előre felhívjuk kedves olvasóink figyelmét arra, hogy a hazai bérsajtó milyen pofátlanul fog változtatni eddigi stílusán és nézetein, a terroristákkal kapcsolatban. Hát bizony...majd Draskovics és a külügy megválaszolja ezt az aprócska kérdést, hogy kik fogadták föl Rózsát és bandáját a terrorista akciókra? Aha....még ide sem jöttek a kutakodó elvtársak, de már zsoldosként emlegetik Rózsa bandáját.
EZ LESZ A LEGJOBB MŰSOR
A derék elvtársak olyan emberekkel akarnak találkozni, akik ismerték Rózsa Edukát, a nagy Lírai Költőt. Ehhez máris nyissák meg a Kongresszusi Központot, hogy a hosszú sorokban ott tolongó Rózsa-ismerősök és barárok beférjenek. Még ide sem jöttek a kutakodó elvtársak, de már azt forszírozzák, hogy kik vitték ki őket Boliviába? Jó kérdés....Attól tartunk ebben a párbeszédben Kepes András is szerepet fog kapni, aki 15 évig volt Eduka közeli barátja és akkor még a Kapu kiadójáról, Brády Zoltánról nem is beszéltünk. És akkor még ott van a hazai sajtó több tucat lapja, akiknél főszereplő volt az elhunyt zsoldosvezér. Reméljük, hogy a Barikád és a Jobbik képviselői is tiszteletüket teszik a jeles vendégeknél, mint Eduka nagy dicsőítői és reklámozői. De a legjobb az lesz, amikor Draskovicsnak arról kell nyilatkoznia, hogy Eduka milyen papírokkal és milyen módszerekkel utazott Boliviába, a többi zsoldossal együtt. És akkor még a Székely Légió fővezéreiről nem is beszéltünk. Úgyhogy a két jóelvtárs gazdag élményanyaggal fog tőlünk távozni, de a legnagyobb ciki az lesz, amikor a kérdéseiket fölteszik a hazai illetékes elvtársaknak, akik eddig ezekről mélyen hallgattak. A hét legjobb műsora ez lesz.
BALÁZS ELVTÁRS VÁRHAT
A külügyminiszternek úgy látszik várnia kell darab ideig, mire válaszlevelet kaphat Boliviából, ugyanis a boliviai hatóságokat semmi sem kötelezi arra, hogy egy olyan országnak válaszoljanak, ahonnan elindultak a terroristák és eddig letagadták ezt a bűncselekményüket. Ráadásul Boliviával nincs is diplomácia kapcsolatunk. Várjuk, hogy az egytucat magyar állampolgárságú terrorista neveit mikor fogják hivatalosan is közzéteni?
BOLIVIAI FŐÜGYÉSZ
IS KUTAKODOTT VOLNA
Korábban az ügyben eljáró bolíviai főügyész, Marcelo Sosa is jelezte, hogy delegációt készül küldeni Magyarországra, és itt vizsgálná egyes magyar állampolgárok szerepét az állítólagos összeesküvésben. A májusban felvetett delegációból akkor nem lett semmi, de az utazás szeptemberben még egyszer napirendre került: Sosa ekkor azt mondta, hogy a bolíviai belügyminisztérium és a külügyminisztérium egyeztet a jogi lépésekről, és megpróbálják kiterjeszteni a nyomozást külföldre (erről részleteket itt talál). Arról nincs információ, hogy ez a kezdeményezés meddig jutott. (origo, érszlet)
A helyzet az, hogy a boliviai lépéseket és érdeklődéseket a magyar külügy eddig figyelmen kívül hagyta, őket eddig csak Tóásó sorsa érdekelte. De most új helyzet következik és a magyar külügynek válaszolgatnia kell a kellemetlen boliviai kérdésekre, még ha azok ellenzékiek szájából is hangoznak el.