2009. december 14., hétfő

DECEMBER 14 – RÓZSA ZSOLDOSAI



ÖSSZEFÜGGÉSEK RÓZSA
NEMZETKÖZI BANDÁJÁRÓL


Eduardo Rózsa csoportjának sikerült egy olyan struktúrát létrehozni, amivel megszervezték a Bolíviába való útjukat – mondja Cezar Navarro a vizsgálóbizottság elnöke. Ez a struktúra mielőtt megalakult volna Bolíviában, nem csak kapcsolatban volt az ír Dwyerrel, a magyar Magyarosival, Tóásóval, Tadic-csal és Révész Tiborral, hanem egy sor más kapcsolattal is rendelkezett. Mert nem szabad elfelejteni, hogy Rózsa vezette a félkatonai csoportot Horvátországban, ahol mintegy 250 embere volt. Valamint azok az emberek, akik az ő afrikai ismerősei voltak. Így változatos országokból válogatta össze zsoldosait, a világ más részeiből is és ezek a kapcsolatok nem korlátozódtak azokra az emberekre, akiket letartóztattak vagy megöltek a tűzharcban vagy elmenekültek az országból. Hisszük, hogy van ennek a bandának egy másik csoportja is, fontos, kulcsfontosságú emberek. Ne felejtsük el, hogy a stratégiai Ysvanc nevű szervezet szabálytalan hadsereg volt, amely lehet, hogy Washingtonban volt engedélyezve, mint ahogy ezt a helyzetet Eduardo Rózsa leírta. Következésképpen úgy véljük, hogy ennek a csoportnak lehetett a tagja Eduardo Rózsa Flores. Ha ez a hadsereg szabálytalan volt, mégis olyan emberek vezették a szervezését, akik nagyon magas szintű tapasztalatokkal rendelkeztek. Az ilyen típusú tevékenységű bűnözők megtalálhatók a világ különböző részein - mondta Navarro.
Kérdés: - De a vizsgálat során nem hagyta el a valódi nevét? Nem jegyezték meg, nem nevezték meg a valódi nevét?
Navarro: Nem, nem hagyta el a nevét. Egy oldalon szerepel a neve Toásóval, Tadic-csal és nincsenek információink arra, hogy visszatartották volna a neveiket. Másodszor, a bekért információkkal összhangban van az, amit az Aerosur nekünk átadott és ott sem használtak másik nevet. (EJU,dec.12,részlet)

MEGJEGYZÉSÜNK
Az Aerosur egy boliviai légitársaság amelytől megkérték a boliviai hatóságok Rózsa-Flores bandájának elmúlt három évi utazgatásait Bolivián belül és külföldre. Az viszont igaz, hogy Rózsa-Flores legutóbb Bolivába hamis álnéven utazott és ottkinn is Hurtado néven szerepelt, erről fénykép is van. Ma sem tudni, hiába jöttek ide a boliviai képviselők kutakodni, hogy Rózsa-Flores többi hazai társa milyen útlevelekkel, milyen vízumokkal utaztak Boliviába? Miért kellett a brazil zöldhatáron nekik odamenni? Továbbá ma sem tudjuk, hogy a BP-i repülőtéren – ahol hallatlanul nagy a biztonsági ellenőrzés – senkinek sem tünt fel, hogy nagyjából azonos időben miért utazik repülőgéppel féltucat fiatalember Boliviába? Miközben Rózsa-Flores neve, előlete még a reptéren is mindenki előtt ismert volt. Kép: Rózsa hamis igazolványa Jorge Hurtado Flores néven