2009. december 13., vasárnap

DECEMBER 13 - CHILEI ELSŐ EREDMÉNYEK

ELSŐ EREDMÉNYEK CHILÉBŐL
Egy választási körzetből származó adatok szerint a Koalíció a változásért elnökjelöltje, Sebastian Pinera nyert 88 %-al, majd a koalíciós jelölt, Eduardo Frei a 41 %-al és a független Marco Enríquez Ominami-12 %-al. (abi,dec.13,alapján)
A hazai hírekben sehol sem foglalkoznak a chilei választásokkal, mert ennek nagy jelentősége lesz a déli nemzeti államok szempontjából. Ide sorolhatók: Ecuador , Venezuela, Bolivia, Brazilia. Most Chile lesz a nagy kérdés.... Kép: Chile tartományai

AGGÓDIK A NÉPSZABADSÁG
A NEMZETI KORMÁNYOK MIATT
Chilében visszatér a jobboldal?
Evo Morales biztosan győzött a bolíviai indiánok voksaival. Miközben a november végén Uruguayban, majd december elején Bolíviában tartott választások megerősítették a Latin-Amerikában az ezredforduló eleje óta érvényesülő „balra tarts” tendenciát, Chilében a vasárnapi elnökválasztás ellenkező irányú fordulatot hozhat. (..) Az ország kőolaj- és földgázkincsét nemzeti tulajdonba vevő, az indián közösségeknek részleges autonómiát biztosító államfő egyedül Santa Cruz tartományban – ahol a rendőrség lecsapott Rózsa Flores Eduardo csoportjára – nem kapott 50 százaléknál többet. Evo Morales a reformok folytatását ígéri, amihez adott a tömegtámogatás a döntő részt európai bevándorlók alkotta régi elittel szemben. (…) Az előrejelzések kettőjüknek adnak annyi voksot, mint a sikeres üzletember Sebastian Pinerának, akinek ez a második kísérlete elnökválasztáson. A Harvardon végzett, 60 éves vállalkozó ugyan igyekszik elhatárolni magát a Pinochet-diktatúrától, amelynek egyik minisztere volt a bátyja, ám a Reuters szerint bizton számíthat a Pinochet-éra iránt nosztalgiát érző szavazókra. (NOL,dec.11)

LEGFRISSEBB EREDMÉNYEK
MAGYAR IDŐ SZERINT 23 ÓRAKOR

Piñera 44,67%
Frei 32,08%
Enríquez-Ominami 17,78%
Arrate 5,45%


Kép: a négy jelölt, jobbra a győztes