2009. december 6., vasárnap

DECEMBER 6 – BOLIVIAI VÁLASZTÁS

VÁLASZTÁSI HÍREK
A hazai hírekben teljesen elhallgatják a boliviai választást, pedig annak sokkal nagyobb a jelentősége mint a romániainak.

Evo Morales elnök, Ayma (ez utóbbi az indián származása. a szerk.) reggel mielőtt a szavazóhelyiségbe ment szavazni, előtte a piacon bevásárolt. Az államfő azon a piacon vásárolt, ahol általában szokott vásárolni, ahol az élelmiszereladók kiszolgáltak neki egy levesnek való maniókát és halat, salátával. Morales elmondta, hogy a tisztességes választások jelöltjeként az elnöki munkáját folytatja 2010-2015 között is. Az országokat ellenőrző választási szerv (EPO) elnöke, Antonio Costas kijelentette, hogy 48 órán belül közzéteszik az eredmények 80 százalékát. 5,1 millió választóköteles van, de szavaznak még Argentínaban, Egyesült Államokban, Brazíliaban és Spanyolországban is boliviaiak. (ABI,dec.6.)Kép: az elnöki palota és a piacon
MÉG NINCSENEK EREDMÉNYEK
Az országban mintegy 55 ezer katona és rendőr állt készenlétben, hogy biztosítsák a választás békés lefolyását. Már péntektől érvényben volt a fegyverviselési és alkoholeladási tilalom. A választási helyiségek helyi idő szerint 16 (közép-európai idő szerint 21) óráig tartanak nyitva. Morales legerősebb riválisa Cochabamba tartomány egykori jobboldali kormányzója, Manfred Reyes Villa, aki a szavazatok 20 százalékára számíthat. A választási kampány a kisebb incidenseket leszámítva feltűnően nyugodtan telt el, főleg ahhoz képest, hogy tavaly a gazdagabb keleti tartományokban zavargások sorozata robbant ki Morales hívei és az országon belül nagyobb tartományi autonómiát követelő ellenzékiek között, s a politikai indíttatású, véres erőszakcselekmények polgárháború kitörésével fenyegettek. A 2006 óta hivatalban lévő Morales a dél-amerikai állam első bennszülött elnöke. (MTI,részlet)(15.40)