2010. április 26., hétfő

ÁPRILIS 26 - TUDOMÁNY


NEM MENEKÜLHETÜNK
EL A FÖLDRŐL
Az amerikaiak régóta terveznek egy Marsra szállást, ez olyan közel két évtizeden belül állítólag meglesz. Régebben azt képzelték, hogy csak úgy odarepülnek és leszállnak mint a Holdra, de újabban rájöttek, hogy ez a Mars-utazás nehéz ügy lesz. Aztán kitalálták azt, hogy hány hónapig tartana ez az utazás oda és vissza emberrel. Nagy baj, hogy a levegőt oda kell vinniük magukkal, az űrhajósoknak. Most a legújabb tervek szerint már nem is emberrel mennének oda, hanem csak előbb egy robotot küldenének oda. Pedig a Mars elég "közel van". Amíg a legközelebbi égitest, a Hold csak 384 ezer km-re van tőlünk, addig a legközelebbi bolygó, a Mars mintegy 60 millió km-re. Ez olyan messze van, hogy a fénynek is 3 percbe telik amire odaér. És a rádióhangok is 3- 4 perc késéssel érnének el a Földre.

A LEGNAGYOBB TÁVCSŐ LESZ
Chilében épülhet meg világ legnagyobb teleszkópja - közölte a távcső építtetője, a müncheni székhelyű az Európai Déli Obszervatórium (ESO). Chile riválisa La Palma volt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. A világ legnagyobb távcsöve, a Különlegesen Nagy Teleszkóp, (ELT) a tervek szerint 42 méter átmérőjű lesz, és lehetővé veszi majd, hogy a csillagászok megfigyeljék az első galaxisok keletkezését, illetve hogy az élet jelei után kutassanak a távoli égitesteken. Az európai kormányközi szervezet, az ESO a VLT-n kívül két kisebb teleszkóppal is rendelkezik már az Atacama sivatagban. Az ELT, amelyet végül 42 méteres átmérőjűre terveztek, 2011 decemberében kezd működni. A költségeket ma 90 millió euróra becsülik. Az ELT-et 3060 méteres magasságban fogják megépíteni, mivel az év 320 éjszakáján felhőmentes, kristálytiszta ott az égbolt, ráadásul rendkívül alacsony a páratartalom, és viharok sincsenek, ellentétben a Kanári-szigetekkel. A chilei kormány egyébként aktívan lobbizott, hogy országukban legyen a világ legnagyobb teleszkópja. (FH, részlet)
HÁTTÉR
Nemrég ünnepelték a SETI program születésének az 50. évfordulóját. Ötven éve keresik a távoli civilizációk üzeneteit, nyomait. A következtetések keserűek voltak. Ötven éve keresik az űrből érkező rádió és egyéb jeleket, de még semmit sem találtak, pedig több millióan figyelik ezt különféle antennákkal, számítógépekkel, éjjel-nappal. Az egyik legnagyobb angol csillagász kijelentette, ne reménykedjünk abban, hogy majd az idegen civilzációk fölfedeznek bennünket. Kép: egy chilei teleszkóp és a Hubble űrtávcső

A MÚLTAT LÁTJUK
A hozzánk legközelebbi galaxis (olyan mint a mi Tejút-rendszerünk) az Androméda (képen) , ez a Naptól 2.5 millió fényévre van. Ami annyit jelent, hogy az Andromédáról jövő fény vagy rádiójel 2.5 millió évig jön hozzánk, amire ideér. Tehát, ha most belenézünk a távcsőbe az Androméda irányába, amit egyébként szabad szemmel is lehet látni, akkor a 2.5 millió évvel ezelőtti állapotát látjuk.
Stephen Hawking:
Veszélyeket rejt az idegenekkel való érintkezés
A híres tudós új dokumentumfilmjében, amelyet a Discovery Channel mutat be hamarosan, azt állítja, hogy minden tudományos számítás szerint létezniük kell más civilizált életformáknak is a világegyetemben, de arra figyelmeztet, hogy a velük való érintkezés rendkívül veszélyes lenne. A 68 éves Hawking szerint a földönkívüliek látogatása olyan volna, mint amikor Kolumbusz megérkezett Amerikába: mint ismert, ebből az indiánok nem jöttek ki valami jól. Hawking azt állítja, a csillagközi ragadozók támadása csak egy a rémisztő lehetőségek közül. Ám az is lehet, hogy az idegen civilizáció már rég elpusztította – vagy el fogja pusztítani – önmagát. Ha ugyanolyanok, mint mi, emberek, akkor ugyanis van esély arra, hogy felrobbantják önmagukat, miután ők is felfedezik, hogy: E=mc2. (MNO)