2010. április 18., vasárnap

ÁPRILIS 18 - KÜLFÖLDI FEJLEMÉNYEK

AMERIKA NEM ÖRÜL A LEVÉLNEK
Ahmadinezsád a napokban az iráni állami televízióban beszélt arról, hogy levelet küldött az amerikai elnöknek. "Írtam Obamának egy levelet, amely hamarosan meg fog jelenni" - mondta, és hozzátette: "azt üzentem neki, hogy üdvözöljük a változást, de nem láttunk valódi változást".
Ahmadinezsád azt is kijelentette, hogy szerinte a nukleáris dosszié csak ürügy. "Az Egyesült Államoknak két lehetősége van, vagy folytatja téves politikáját, vagy együttműködik Iránnal" - mondta, hozzátéve, hogy "az együttműködés persze mindkettőnknek jobb". A Politico értelmezése szerint a levél része Teherán azon törekvésének, hogy a maga oldalára állítsa a habozó államokat az Irán elleni újabb ENSZ-szankciók ügyében: a perzsa állam vezetése azt akarja demonstrálni, hogy hajlandó a diplomáciai párbeszédre. A levél az iráni közvélemény számára pedig azt üzeni, nincs szó arról, hogy Irán nemzetközileg mind jobban elszigetelődik.
(MTI, részlet)

RÖHEJES JELENSÉG

A pápa Máltára látogatott, ahol a helyi sajtó azzal vádolta, hogy 1980-1990 között tíz fiatalt „szexuálisan zaklattak" a papok. (presstv alapján) Miért nem akkor panaszkodtak? Miért vártak ezzel 30 évet? Kép: Máltán

FIZET A VATIKÁN
MINT EGY KATONATISZT
Miután a Vatikán bankjai busásan kártérítették az első pedofíl papok áldozatait, várható volt, hogy növekedni fog az áldozatok ill. a kártérítési összegért jelentkezők létszáma. Kezd ez hasonlítani a hollókoszt kártérítéshez. Hogyan lehet bebizonyítani egy bűncselekményt 30 év elteltével? Egyes szakértők szerint az elkövetett bűncselekmények száma jóval kisebb, mint pl. iskolákban, óvodákban és intézményekben elkövetett hasonló bűncselekményeké, melyeket tanárok, szülõk, tanítók és az egészségügyi személyzet követtek el fiatalkorúak ellen. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy az utóbbi harminc év hasonló bűncselekményeiért a pápának kell kártérítést fizetni egy nagyon rövid idõ alatt. Úgy tünik, hogy XVI. Benedek pápa nem eléggé élethűen játssza a lakáj főszerepét a cionizmus bábszínházában. (1hozzászólás)
JORDÁN KIRÁLY AGGÓDIK
A jordán király amerikai lapnak azt nyilatkozta, hogyha nyáron nem jön létre közelkeleti csúcstalálkozó, akkor háború lesz. „A hááború katasztrofális lenne az izraelieknek, az araboknak, mindannyiunk számára" – figyelmeztetett a jordán király.(képen) (presstv alapján)


IRÁN ÜZENT
Az iráni nemzeti hadsereg napja alkalmából az elnök beszédet mondott (képen), amelyben üzent Amerikának, hogy jobb lenne ha a térségből kivonnák az amerikai és a NATO csapatokat, mert ez minden baj forrása. Külön ostorozta a cionista Izraelt, miközben megjegyezte, hogy a cionista erők egysége megbomlott a térségben. (presstv alapján)