2010. április 16., péntek

ÁPRILIS 16 - HOGY ÁLL A BŰNÖZŐK HELYZETE?

NYILATKOZOTT AZ ÜGYÉSZ
A TERRORISTA ÜGY ÁLLÁSÁRÓL

Egy évvel ezelőtt megtörték Santa Cruz városában a terrorista sejtet, amelyet a bolíviai Eduardo Rózsa Flores-magyar (49) vezetett, így ez a nap a vér és a gyász napja lett Bolíviában, mivel a zsoldosok csoportja összeesküvést szőtt és polgárháborúval akart megosztottságot csinálni Bolíviában. Ez a csoport külföldi zsoldosokból állt. Próbáltak egy bombát elhelyezni az egyik bolíviai haditengerészeti hajón, így akarták eltávolítani Evo Morales elnököt és a kabinetjét 2009 áprilisában, amikor a szent Titicaca-tónál utaztak keresztül. Nem teljesült be a szeparatista és terrorista terve Rózsának. Nem kétséges, hogyha megvalósul a tervük, akkor nagy szorongás és erőszak terjedt volna el, gyermekek, férfiak és nők haltak volna meg. Április 15-én emlékezünk arra, hogy egy éve tart a nyomozás felforgatók ellen, akik fájdalmat, bánatot és vérontást akartak Bolíviában csinálni. Ha nem szűntették volna meg a zsoldosok működését akkor nagyobb bajok lettek volna. Akik azért jöttek az országba, mert finanszírozták őket. A fegyveres erőszak eszkalációját megszüntették - mondta egy interjúban Marcelo Soza ügyész (képen) az ABI -nak.
Bolíviai Információs Ügynökség (ABI): Egy évvel a bűnszervezet felszámolása után milyen szakaszban van a büntetőeljárás?

Marcelo Soza (MS): Hála Istennek, túl vagyunk a folyamat első szakaszán, de továbbra is van néhány kérdés ami még nem teljes. A hónap végére juthatunk el arra a következtetésre, hogy a személyek beazonosítása megtörténik az Eduardo Rózsa sejttel kapcsolatban. Négy hónapja elkészült már a vádirat egy ügyben, amelynek közös szála volt az a támadás, amit Julio Terrazas bíboros háza ellen követtek el 2009. április 15-én.
ABI .- Bár az eljárási határidők teljesülnek, vannak akadályai még a kutatásnak?
MS .- Annak érdekében, hogy megakadályozzák az eljárást, nem akarták elismerni a fővárosi joghatóságot. De az volt a cél, hogy a politikai hatalom központjában La Pazban legyen meg az eljárás. A 4-dik bűnügyi bíróság bírója, Margot Perez is felelős a bírósági felülvizsgálatért. Mivel ez az ügy, ez a bűncselekmény az emberiség ellen történt, mivel ezzel aláásni akarták az egész nemzetet. A terrorizmus és a fegyveres felkelés nagy aggodalmakat okozott ebben az országban, amelyet a nemzetközi egyezmények is elitélnek.
ABI .- Kik azok, akik megalakították a terrorista sejtet?
MS .- Ez a szervezet, ez a terrorista sejt állt a bolíviai-horvát-magyar, Eduardo Rózsából (ő volt a vezető), aki olyan nevekkel is szerepelt mint Germain Aguilera és a Jorge Hurtado Flores Roca. Őt követte a bolíviai Mario Tadic Astorga, akit letartóztatták terroristaellenes művelet során. A magyar Elod Toas ma előzetes őrizetben van másokkal együtt a San Pedro börtönben. Hozzájuk tartozott még Magyarósi Árpád, aki román és az ír Michael Martin Dwyer, akiket megöltek Rózsaval együtt, az összecsapás során, amit a már megszűnt taktikai egység (UTARC) vezetett a rendőrségtől, 2009 április 16-án korán reggel, a Hotel Las Americas-ban, Santa Cruz-ban. Hozzájuk tartozott még a beépített a magyar Dudog Gábor, Gáspár Dániel, akik jelenleg szökevények és eltűnt személyek. Tadic nyilatkozata szerint a két férfi már áldozatául esett Rózsának. Eleinte az információink pontatlanok voltak. Tekintettel arra, hogy a Las Americas szállodát kerestük és egy állványt a Nemzeti Telefon Cooperative Santa Cruz (Cotas). A Santa Cruz (FEXPOCRUZ) kiállításon megtaláltuk a fegyvertárukat. Ezek halálos fegyverek voltak és olyan robbanóanyagok, mint a C-4. Robbanóanyagot két helyszínen használt Rózsa és Dwyer. A bíboros háza elleni cselekményeknél.
ABI .- Milyen holmikat, hogy foglaltak le a rendőrségi műveletek során a Hotel Las Americas-ban, valamint a Santa Cruz-i vásáron?
MS: Összegyűjtöttünk több laptopot, fényképezőgépeket és mobiltelefonokat a szabálytalan csoporttól. Továbbá CD-et, hordozható elektronikus tárolókat, számítógépeket és kamerákat. Amelyeket ez a szabálytalan csoport cselszövésre és terrorista akciókra használt fel, Bolívia ellen. Azt is megállapítottuk, hogy 27678 fényképet szedtünk össze és azonosítottuk a külföldi harcosok pénzelőit. Toas számítógépén találtunk egy olyan honlapot amelynek az volt a profilja, hogy zsoldosokat toborozzanak az interneten keresztül. Ezek között az anyagok között olyan fájlokat is találtunk amin már az új nemzeti címer és himnusz volt az új köztársaságnak és egy térkép a feldarabolt Bolíviáról. Valmint zászlók és háborús kézikönyvek, amelyeket Tadic készített. Az iratok között találtak olyan fájlokat és térképeket, amelyeken a kritikus pontokat jelölték be, nemcsak Santa Cruzban, hanem az egész országban. Az adattárolóban voltak még olyan pontok is a védelemről, amelyet a volt katonai hírszerzéstől vettek át, az államról. Ebben fel volt tüntetve a katonai egységek száma, a fegyverek arzenálja, a fegyveres erők, beleértve a rendőrségi egységek adatai is, amivel megvédeni akarták az államukat. Mindezek a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Közigazgatási Minisztérium megtörését tervezték, s ennek köszönhetően az országban intézkedéseket akartak létrehozni, beleértve a támadásokat is, hogy feltételeket teremtsenek a polgárháborúhoz. Például, Terrazas bíboros elleni támadásuknak az volt a célja, hogy provokáljanak a katolikus lakosság ellen, hogy a nemzeti hatóságok erre milyen reakciót mutatnak. A minisztérium meghatározta azokat az embereket, akik finanszírozták a megalakult terrorista sejtet. A gazdasági hatalom Santa Cruzban volt Rózsa számára, itt támogatták egy milícia létrehozását, hogy ezzel törhetnek le területi darabokat az országból. Arra is van bizonyíték, hogy amit kértek azt Rózsához hozták egy listán. Ezt Alejandro Melgar csinálta, aki egy kulcsfontosságú eleme az a vizsgálatnak, de elmenekült az országból.
ABI .- Kik azok, akik a milíciákat alkották volna?
MS .- A miliciába való felvételre szánták a fegyveres bolíviai Szocialista Falangizmus (FSB) pártját, a Santa Cruz Ifjúsági Unió (UJC)-t és a Városi Gárda alkotta milíciák kaptak volna katonai kiképzést.
ABI .- Ha Rózsa, Tadic és a többiek, a hírhedt horvátországi zsoldosok katonai tanácsot kértek, ezt miért tették?
MS .- A csapatukban volt egy általános katonai tanácsadás, ezeket passzív szolgálatú volt katonák csinálták nekik, a fegyveres erőktől. Róluk lehet beszélni: Lucio Anez, Herlan Camacho és Gary Prado Salmon. Azok, akik ismerték a bolíviai valóságot, a milíciákat és a Bolívia védelmi képességeit egyes államokban, amelyeknél állítólag a bolíviai hadsereg átállt volna az ő oldalukra.
ABI .- Ami a finanszírozást illeti, igaz az, hogy ezt a La Torre (a Torony) csoport végezte. Az erre a célra felhasználható összeg 40 millió dollár lett volna, amivel Santa Cruz autonómiáját akarták megoldani.
MS .- A Tower Group (a Torony csoport) volt a helye az egyfajta adománygyűjtésnek, Santa Cruzban. Ezek az intézmények autonómiáját használták fel erre a célra, ami nem bűncselekmény. Ennek volt a menedzsere, Luis Orlando Justinianus és mások, kihasználták ezt a körülményt. Ezért más célra használták fel ezeket a pénzügyi forrásokat. Ők biztosították az utazási, működési költségeket és a szállást a Rózsa csoport számára. (ABI,apr.14)