2010. április 29., csütörtök

ÁPRILIS 29 – MOCSKOS KOMMUNISTÁK



BUZIK VOLTAK
GYURCSÁNY BIZALMASAI


Lehetséges indokok
Az egykori kormányszóvivőt április 3-án reggel találták meg barátja, Batiz András lakásán: különös kegyetlenséggel fojtotta meg magát. Az öngyilkosság lehetséges indokaként felmerült a depresszió, a túl gyors szakmai siker, a szerelem és a féltékenység is. A teljes értetlenség időszaka után a Daróczira rátaláló barát, Hlatky-Schlichter Hubert Daróczinak Liptai Claudiához fűződő „lángoló szerelméről” nyilatkozott, és határozottan tagadta a pletykát, miszerint barátja homoszexuális lett volna. (Hlatky-Schlichter Hubert homoszexuális mivoltát a Heti Válasz Online viszont tényként közölte.)
Törzsvendég a melegbárban
A Bors című lapnak egy fővárosi melegbár alkalmazottai elmondták, hogy Daróczi a törzsvendégük volt, egy-egy éjszaka 30-50 ezer forintot is elköltött a bárban. – A bulikra nagy társasággal, minimum négy-öt emberrel érkezett. Szerette a jó borokat és a különleges whiskyt, de csak módjával ivott. Részegnek sosem láttam, pedig jó pár alkalommal mulatott nálunk – idézte fel Daróczival kapcsolatos emlékeit a lapnak a melegbár egyik pultos fiúja. A Story Online szerdán arról írt, hogy is Daróczi egyszer a barátaival "átugrott" Londonba bulizni, és egy olyan nagyszabású, exkluzív partit néztek ki maguknak, ahová csak szőke hajjal lehetett belépni. A szépségszalon dolgozói megdöbbentek, hogy a kormányszóvivő azt kéri, fessék szőkére a haját, de megtették. Még azt is megbeszélték, hogy az első munkanapon kora reggel nyitnak, és visszafestik Daróczi haját, hogy minden rendben legyen. "Csakhogy már vasárnap délelőtt kapott egy telefont a miniszterelnöktől, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót kell összehívni" – idézi a Story Online a szépségszalon egyik alkalmazottját, akitől azt is megtudták, Darócziék lélekszakadva rohantak be, hogy a sajtóeseményre rendbe tegyék a kormányszóvivő frizuráját.
Már korábban zsarolták
A Blikk keddi számában rendőrségi forrásokra hivatkozva írta: Daróczit még kormányszóvivő korában kezdte el zsarolni egy B. Gyula nevű férfi. „Tudomásom szerint azt állította, hogy melegbárokban készített felvételek vannak a birtokában, amelyeken a zsaroló szerint vele azonos neműekkel félreérthetetlen szituációban látható a szóvivő. A rendőrség csak később kapcsolódott az ügybe” – nyilatkozta a lapnak egy informátor. A Blikk szerint a zsaroló nem ismeretlen a magyar hatóságok előtt sem. A lap úgy értesült, háromszor-négyszer kereste meg a kormányszóvivőt, és mivel az ügy kellemetlenül érintette volna az egész kormányzatot, Daróczi szinte azonnal jelentette az esetet főnökének, Gyurcsány Ferencnek, Gyurcsány azonban ragaszkodott a szóvivőjéhez, s kiállt mellette az MSZP-s vezető politikusok előtt is.
Kifejezett kérés
A lap tudni véli, hogy B. Gyula akkor bukkant fel újra, amikor Daróczi Liptai Claudiához fűződő kapcsolata miatt ismét reflektorfénybe került. „A rendőrség most ezt a szálat is vizsgálja, hiszen ha nyilvánosságra kerültek volna a fent említett fotók – amelyek a kommunikációs szakember vélt másságára utaltak volna – az nemcsak az ő, hanem akár Liptai Claudia karrierjét is romokba dönthette volna” – írja a lap. A Blikk szerint, amikor Daróczi megkereste a rendőrséget, „a politikai felső vezetés kifejezett kérése volt, hogy szigorúan bizalmasan kezeljék az ügyet.” Ez már csak azért is aggályos – teszi hozzá a lap -, mert a rendőrség tudomására jutott információk alapján hivatalból üldözendő bűncselekménnyel álltak szemben, vagyis eljárást kellett volna indítaniuk.
C típusú találkozások
Aki szolgálati-, vagy államtitok birtokába juthat, az adott pozícióba történő kinevezése előtt nemzetbiztonsági ellenőrzésen esik át. Daróczi Dávid esetében ez feltételezhetően a legszigorúbb, a C típusú vizsgálat volt, melyek során egy kérdőívet kell kitölteni. Az egyik kérdés így szól: Van-e önnek házasságon kívüli kapcsolata, akár homoszexuális is? Amennyiben a kérdőívet kitöltő személy erre a kérdésre igennel felel, ellenőrzik, hogy emiatt zsarolható-e. - Feltételezem, hogy annak idején Szetey Gábor (egykori MEH államtitkár – a szerk.) igennel felelt a kérdésre, ám mivel ő a nyilvánosság előtt is vállalta homoszexualitás identitását, nem volt zsarolható – mondta az atv.hu megkeresésére Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja. (Atv, részlet) Kép: Gyurcsány és Daróczi