2009. szeptember 10., csütörtök

SZEPTEMBER 10 – MIÉRT LETT BETEG BUJTOR ISTVÁN?


LATINOVITS ZOLTÁN

NEM LETT ÖNGYILKOS

El kell csak olvasni az alábbi tömény hazugságokat és akkor rájövünk arra, hogy a színész-rendező-igazgató (Bujtor) ebben a piszkos körben miért is lett beteg. Ha nem is közvetlenül, de közvetett módon az a szennyes zsidó közeg ami a színházi életet uralja, ott minden elképzelhető és belejátszhatott állapotának romlásába. 78 éve született (szept.9-én) a színészkirály, ám még a halála óta eltelt 33 évben is összehangolt zsidógyűlölet övezi. Ez abból is látszik, hogy mostani évfordulóján nem voltak emlékműsorok. Ami pedig az alábbi pert illeti, újfent azt igazolja, hogy nem független a bíróság, mert egy kommunista ügynöknek nagyobb értéke van mint egy megrágalmazott magyarnak. A bíró részéről az is hazugság volt, hogy mi vezetett Latinovits halálához, mert ez pontosan dokumentálva volt. A sok éves üldözés ellene, a zsidók részéről, másrészt a "vonatos" halála pontos jegyzőkönyveit 1976-ban elhallgatták és máig sem tárták fel. Vajon miért? Miért? Mert nem öngyilkosság volt Zoli halála.

Nem jogerős ítélet született abban a perben, amit azért indított Bujtor István, mert szerinte a Népszabadság egykori színikritikusa azt állította, hogy ő is felelős féltestvére, Latinovits Zoltán öngyilkosságáért. A bíróság sem a felperesnek, sem az alperesnek nem adott igazat. Nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság elutasította szerdán a felperes keresetét és az alperes viszontkeresetét is abban a polgári perben, amit Bujtor István indított Molnár Gál Péter ellen. A színész rendező szerint a 2004-ben ügynökmúltja miatt a Népszabadságtól távozni kényszerült színikritikus azt sugalmazta egy tévéműsorban, hogy Latinovits Zoltán öngyilkosságáért maga Bujtor és a család is felelős. Molnár a perben viszontkeresettel élt, mert szerinte személyét sokkal durvább és alpáribb támadások érték. A szerdai tárgyaláson sem Bujtor, sem Molnár nem jelent meg.


Tévés vita Latinovits haláláról

Molnár a felperesi kereset szerint egy tévéadásban úgy nyilatkozott, hogy Latinovitsot Bujtor gondjaira bízták az orvosok, ő azonban a Balatonra utazott vitorlázni, a kórházból kihozott színész ilyen állapotban lett öngyilkos. A viszontkeresetben az áll, hogy Bujtor István és testvére, Frenreisz Károly egy másik tévéműsorban azt mondták, hogy bátyjuk, Latinovits Zoltán (aki anyjuk korábbi házasságából született) azért lett öngyilkos, mert Molnár Gál Péter bántó kritikát írt róla. Bujtor keresetében arra kérte a bíróságot, állapítsa meg, hogy az egykori kritikus nagy nyilvánosság előtt tett kijelentései megsértették az ő jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait, és egyben kétmillió forint kártérítést követelt az alperestől. Az alperes szerint maga Bujtor vitte a nyilvánosság elé a vitát, így kárát saját magának köszönheti, ráadásul az ő kijelentései ugyanolyan sértőek voltak. Kisbán Tamás, a per bírája szerdán mind a felperes, mind az alperes keresetét elutasította. Az ítélet rövid indoklásában a bíró kifejtette, hogy ilyen távlatból nehéz eldönteni, hogy a hetvenes évek egyik legjobb színészének öngyilkosságához milyen mozzanatok vezettek, "hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban". A tragikus halál körülményeiről 2004 őszén kezdődött, személyeskedéstől sem mentes vita a bíróság szerint közéleti vitának számít, és az, hogy ki kezdte, ma már lényegtelen. Az viszont biztos, hogy a vitázó felek véleményüknek adtak hangot, kemény, vagy burkolt tényállítás nem hangzott el, így a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadsága miatt jogsértés nem állapítható meg. "Teljesen rendben van az ítélet" - mondta az ítélethirdetés után Csapó Annamária, Molnár Gál Péter jogi képviselője, hozzétéve, hogy természetesen nem fellebbeznek, mivel szerinte ez a tévék nyilvánossága előtt lezajló vita egyáltalán nem tartozott volna eredetileg sem a bíróságra. Bánáti János, Bujtor István ügyvédje újságíróknak elmondta, hogy a fellebbezésről ügyfele dönt majd. Az ítéletről azt mondta, hogy egyfelől örül annak, hogy az alperesi viszontkeresetet elutasította a bíró, másfelől szerinte a felperesi keresetet téves értelmezés miatt utasította el a bíró, mivel MGP "kemény tényként állította" amit mondott, nem pedig véleményként. Az Index kérdésére Bánáti úgy nyilatkozott, hogy feltehetőleg fellebbeznek az ítélet ellen, így valószínűleg másodfokon folytatódik majd az ügy. (index,2006.jan.11) Kép: Zoli és a kommunista ügynök