2010. május 14., péntek

MÁJUS 14 - KÜLFÖLDI ÖSSZEFÜGGÉSERK

MENTŐCSOMAG IZRAELNEK
Barack Obama amerikai elnök azt akarja a kongresszustól, hogy fizessenek Izraelnek több mint 200 millió dollárt, hogy egy új rakéta-rendszert szerezzenek be - jelentette a Fehér Ház szóvivője. A Fehér Ház szóvivője, Tommy Vietor azt mondta csütörtökön, hogy Washington elismeri annak szükségességét, hogy Izraelnek kell egy ilyen rendszer. Izrael januárjában kisérleteket hajtott végre a rövid hatótávolságú rakétavédelmi rendszer kiépítésére, amelyet arra terveztek, hogy ezek a rakéták elkapják a tüzérségi lövedékeket. Ahogy az elnök már többször is mondta, elkötelezettségünk van, hogy Izrael biztonságának a rendíthetetlenségét megőrizzük és a mi védelmi kapcsolatunk erősebb, mint valaha - mondta Vietor. (presstv alapján)
HÁTTÉR
Ez már a vég kezdete. Röhejes, hogy rakétákkal tervezik lelőni a tüzérségi lövedékeket, ami lehetetlen próbálkozás, akámilyen megoldást is választanak. Izreal és USA viszonya olyan már mint nálunk a kommunistáké, minden szalmaszálba belekapaszkodnak, hátha meg tudják menteni magukat. Vak vezet világtalant. Miközben Izrael kézzel-lábbal fegyverekkel akarja megvédeni magát, aközben azt a mesét terjeszti, hogy Iránt meg akarják támadni. Amerika igéretei már csak mentőkötelek a sűllyedő hajónak. Amerikának hatalmas jogi és anyagi bajt okozott a BP angol cég olajkatasztrófája és ez a vita köztük is el fog mérgesedni, mert Amerika azt hajtogatja, hogy fizessenek mindent az angolok. Most már az is kiderült, hogy a fúrótorony szabálytalanul működött a robbanás előtt is. A hiénák a tengeri olajból akartak nyerészkedni, hát most megkapták. Amerikában hatalmas tüntetések vannak az olajkatasztrófa miatt, de hozzánk ebből egyetlen kép sem jut el.
Kép: Amerikában tüntetnek a BP cég ellen
ÚJ FEJLEMÉNY
Az új angol külügyminiszter, William Hague bejelentette, hogy első útja Amerikába vezet, hogy megbeszéljék az afganisztáni háborút hogyan lehetne „megnyerni”, továbbá arról értekezik a négerzsidóval, hogy Iránt hogyan lehetne „megszorongatni”. (presstv alapján) Ennyit a brit külpolitikáról.
BRAZILIA KERESZTBE TESZ AMERIKÁNAK
Az Egyesült Államok braziliai nagykövete, Thomas Shannon szerint a dél-amerikai ország Irán nukleáris programja miatt összecsap Washingtonnal. Egyre magabiztosabb Brazília világszerte és kezdi érvényesíteni befolyását, Iránban, a Közel-Keleten és Haitiban – idézte szavait a Financial Times, pénteken. Amerikai tisztviselők elismerik, hogy a brazil feltörekvés mellett, más hasonló kezdeményezések is előjöttek, például Törökország új kihívást jelent az amerikai külpolitika számára. Az amerikai megbízott bejelentette, hogy Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök felkeresi Teheránt és 300 tagú brazil küldöttséggel részt vesz az 14. csúcstalálkozón május 17-én. Brazília nem állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ezért fokozta erőfeszítéseket folytat, hogy megtalálja a diplomáciai megoldást az iráni nukleáris kérdésben. (presstv alapján)
OROSZOK HAMASZ MELLETT
Oroszország megvédi kapcsolatait a Hamasszal, jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki találkozott a csoport vezetőjével. Mondván: a szervezetnek szerepet kell játszania a béketárgyalásokon. Ez tőrdöfés Izrael számára. Kép: Medvegyev