2010. január 18., hétfő

JANUÁR 18 – BOLIVIA ÜDVÖZLI CHILÉT

MORALES ELNÖK TÁMOGATJA CHILÉT
Evo Morales Ayma elnök hétfőn kiemelte, hogy a chilei emberek az általános választásokon az új elnököt helyesen választották meg. A második fordulóban Sebastian Pinera (képen) 51,61 százalékot ért el és a vetélytársa Eduardo Frei, 48,38 százalékot kapott. Egy sajtótájékoztatón a kormány palotában az elnök azt mondta: Boldogan él Latin-Amerikában, mert fontosak a demokratikus folyamatok és a választások, az elmúlt évtizedek katonai diktatúrái után. Azt mondta, hogy nem érdekes az, hogy most jobboldali vagy baloldali elnökök lesznek. A legfontosabb dolog az, hogy minél többen döntsenek a demokratikus választásokkal. Az elnök megjegyezte, hogy a bolíviai kormány mindig tart fenn diplomáciai kapcsolatokat minden országgal. Nem számít az, hogy milyen a hatóságok ideológiai felfogása. Bár van kapcsolatunk például az Egyesült Államokkal, de számos problémánk van velük. De a szomszédos országgal, Chilével testvéri a kapcsolatunk – mondta az elnök és ezt a lehetőséget használom ki arra, hogy gratuláljak a győztes párt elnökének. Bolívia reméli, hogy a kapcsolataikat mindig a kölcsönös tisztelet fogja jellemezni. Boliviai 13 pontból álló napirendjét jóváhagyta a két ország minisztériuma. Az államfő reményét fejezte ki, hogy az emberek közötti barátság alapján tovább fogják erősíteni a kapcsolatokat Chilével és a többi Latin-Amerikái országgal. Személy szerint én tisztában vagyok azzal, hogy nem minden latin-amerikai országnak kell szembenéznie súlyos szociális kérdésekkel, de meg vagyok győződve arról, hogy a népek és társadalmi mozgalmak lázadnak a kapitalizmus ellen és ez megállíthatatlan – mondta Morales. Azt mondta, hogy ez kérdés ugyanaz, mint környezetvédelmi kérdések és az éghajlatváltozás kérdései, amit a tudósok, humanisták, baloldaliak, zöldek, társadalmi mozgalmak mind-mind a kapitalizmus rombolásának tartanak. Ezek a folyamatok pedig az emberiség ellenségei. A világ népei egy zászló alatt vannak, hogy megvédje a Föld bolygó életét, hogy megmentsék az emberiséget. Ott lesznek ezek között azok a szocialisták is, akik megvédik az emberiséget. A bolíviai-chilei kapcsolatokat 1978 után felfüggesztették. Bolívia és Chile területi háborút vívtak 1879-ben, amikor az országunk elvesztette a Csendes-óceán partjára való kijutást. Morales egyértelművé tette azt a meggyőződését, hogy a belső konfliktusokat Chilével sikerül majd Bolíviának megoldani és erre komoly javaslatokat indítanak el. Most a legjobb idő van erre, mert megvan a politikai stabilitás, a demokratikus helyzet és a bizalom, a további 13 pontok megvitatására. (ABI,jan.18)

AZ ÚJ CHILEI ELNÖK
POLITIKUSCSALÁDBA SZÜLETETT
Juan Miguel Sebastian Pinera Santiago-ban született, 1949-ben. Ő egy jól ismert közgazdász, befektető és politikus. Egy évvel a születése után Pinera családja külföldre költözött Belgiumba és később New Yorkba. Mivel apja munkája a chilei nagykövetség volt, az ENSZ-ben. Ő később Chilébe visszatért és beiratkozott az Isteni Ige Iskolába (Divine Word College) ahol 1955-ben diplomát szerzett. 1967-ben Pinera később beiratkozott a Pápai Katolikus Egyetemre Chilében, ahol közgazdasági diplomát 1971-ben szerzett. Itt Oxley Raul Iver- díjat kapott, amit a legjobb tanulónak adnak, minden évfolyamban. Az ő közgazdasági diplomája az egyik legmagasabb fokozatú pontot kapta, az egyetem történetében.(lexikon) Kép: az új elnök Lula de Silva brazil elnökkel is

HÁTTÉRMAGYARÁZAT
A most leköszönő szocialista chilei elnöknővel Morales elnök igen jó kapcsolatban volt. Most viszont egy nemzeti jobboldali üzletember elnökkel kell majd tárgyalnia arról a 13 kérdésről amit évek óta akarnak megvitatni. Ezek között a legsúlyosabb kérdés Chile északi részén Bolivia egy kis kikőtői részt szeretne Chilétől megszerezni, hogy újra tengerhez jusson. Nagyon valószínűnek látszik, hogy sorra dőlnek meg az Amerika-bérenc országok Dél-Amerikában és a globalista-kapitalistaellenes államok szövetségbe tömörülnek. Ezen országok: Venezuela, Kuba, Nicaragua, Bolivia, Ecuador, Brazilia. Kérdés, hogy Chile hogy fog ezekhez viszonyulni majd. Ez a következő években derül ki, mert Chile komoly tényező a kontinensen. Kérdés lesz az is, hogy a karizmatikus Morales elnök mennyire tud majd hatni az új chilei elnökre.