2010. január 17., vasárnap

JANUÁR 17 – KÖZELEDIK AZ AUSCHWITZ MŰSOR NAPJA


MIKOR LÁTHATJUK A BIZONYÍTÉKOKAT?
Németországban több millió - a második világháború idején koncentrációs táborba hurcolt emberre vonatkozó - dokumentumot digitalizáltak. A másfél évig tartó munkával a többi között 350 ezer, a szövetségesek által vezetett úgynevezett CM1 kartotékot is feldolgoztak. Ezek a dokumentumok információkat tartalmaznak azoknak a sorsáról, akiknek adatait a koncentrációs táborok, kényszermunka-táborok és fogolytáborok felszabadítása után rögzítették. Az ITS archívumában évtizedeken át szigorúan korlátozták a kutatást. A történészek és a nagyközönség számára csak 2007-ben tették hozzáférhetővé anyagát - addig elsősorban az egyes emberek sorsának követésére szolgált. 1998 óta az archívum összesen 84 és fél millió képet és dokumentumot szkennelt be. (MTI)
SS TÁBORVEZETŐT RÁGALMAZTAK
Egy érdekes részlet az Auschwitz 1940-1945, Múzeumi Kalauz című tárlatvezető füzetből (az Auschwitzi Múzeum kiadványa, 3. kiadás, 1974.):Fejezetcím a 61. oldalon:
Az SS tagjai meglopják a foglyok élelmiszerkészletét
A foglyok éhezésének részben az is oka volt, hogy az SS tagjai rendszeresen lopták a foglyoknak szánt élelmiszereket. ... Stanislaw D. volt fogoly így számol be arról, hogy Höss feleségének utasítására szállította az élelmiszert a Höss családnak (részlet Rudolf Höss, a tábor parancsnokának peranyagából, 4. kötet, 46-48. oldal): "Kezdetben kosárban szállítottam oda ezeket, majd kiskocsit kellett használnom erre a célra... Ebből a raktárból cukrot, lisztet, margarint, különféle sütőporokat, fűszerféléket, makarónit, zabpelyhet, kakaót, fahéjat, kását, borsót és egyéb élelmiszereket vittem Hössék háztartása számára... Ezeket az élelmiszereket nem csak saját háztartásában használta fel, hanem egy részüket elküldte Németországban élő rokonaiknak. Ugyanígy láttam el Hössék konyháját hússal a tábori vágóhídról, és így szállítottam a tejet is...
MEGJEGYZÉS
Nem rossz ellátás politikai foglyoknak, ahhoz képest amit a fronton harcoló katonák kaptak. Hálából a hálás zsidók Hösst halálra kínozták és kivégezték.