2010. január 11., hétfő

JANUÁR 11 – AMERIKA NEM SEGÍT


JEHUDÁÉK PANASZKODNAK
ELMÚLT A RÉGI SZÉP VILÁG?
KIÜRÜLT A PÉNZESKASSZA?
Izrael és az Egyesült Államok kapcsolata egyre komolyabb mélypontokat ér el, miután az új amerikai elnöknek mindeddig nem sikerült előrébb vinni a közel-keleti békefolyamat ügyét, és ezért főként az izraeli vezetést teszi felelőssé. Izrael meglesz az Egyesült Államok nélkül is – jelentette ki az izraeli pénzügyminiszter, válaszul George Michel amerikai különleges küldött fenyegetésére, mely szerint Amerika megszüntetné az Izraelnek nyújtott kölcsöngaranciát, ha a zsidó állam nem képes előrébb vinni a béketárgyalásokat a palesztinokkal. A pénzügyminiszter szerint nincs is szükség a garanciákra, az ország nélkülük is elboldogul, és mint mondta, az Amerikával létrejött megállapodások nem kötötték semmiféle feltételhez a szóban forgó amerikai jótállásokat. Az izraeli oktatási miniszter sem állta meg szó nélkül az egyre fokozódó amerikai nyomást, melynek célja a felek tárgyaló asztalhoz kényszerítése. Gidom Sar miniszter szerint Izraelnek csakis saját érdeke alapján kell meghoznia döntéseit, függetlenül más országok lépéseitől. Hasonló hangvételű vita tavaly még elképzelhetetlen lett volna Amerika és Izrael között, de Obama elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hatalomra kerülése óta a két ország kapcsolata egyre komolyabb mélypontokat ér el, miután az új amerikai elnöknek mindeddig nem sikerült előrébb vinni a közel-keleti békefolyamat ügyét, és ezért főként az izraeli vezetést teszi felelőssé. (MR) Kép: Obama
Megjegyzés
Lehet, hogy az izraeli pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy nincs nagy gáz, hiszen ott van a jól fejhető Magyarország. Okozzunk már nekik csalódásokat!
VENEZUELA HELYES DÖNTÉSE
A caracasi vezetés egy kedvezőbb, 2,60 bolivár/dolláros hivatalos árfolyamot is bevezetett, ez azonban csak bizonyos alapvető élelmiszerekre, egészségügyi cikkekre és gazdaságfejlesztési szempontból fontos berendezésekre vonatkozik. Az ellenzék szerint az intézkedés hatásai katasztrofálisak lesznek, sok termék ára a duplájára emelkedik és megugrik az amúgy is magas infláció, amely így már a 30 százalékot is elérheti.Chávez szerint a bolivár leértékelése a hazai gazdaságot erősítő "szükséges és igazságos" lépés. Hatására "javul majd a termelékenység és több olyan terméket vásárolunk, amelyet venezuelaiak gyártottak venezuelaiaknak" - mondta az elnök. A nemzeti valuta leértékelése várhatóan növelni fogja az állam olajipari bevételeit, és segíti majd a helyi exportőröket, de nyomás alá helyezheti a fogyasztói árakat. Tavaly 25,1 százalékkal Venezuelában volt a legmagasabb az infláció egész Dél-Amerikában. (MR)
A cionrádió mindezt a hírt úgy tolmácsolta, mintha katasztrófa lenne emiatt Venezuelában.