2010. január 18., hétfő

JANUÁR 18 – BEINDULT A HOLO-ÜZLET

Kép: a zsinagóga 1880 körül

ÚJRA RÁKAPCSOLTAK A HOLO-ÜZLETELŐK

Rossz hírünk van. Legalább több hétig megint holoműsorokkal szórakoztatnak bennünket. Ma volt a nyitány a Dohány-utcában. Az idő miatt nem az utcán tartották, hanem a ki nem fizetett zsinagógában.


- - -
ÚJ MESÉVEL JÖTTEK ELŐ
DE KÉPEKET NEM KÖZÖLTEK
A Budapesti Zsidó Hitközség istentiszteletén tartott beszédében a főrabbi emlékeztetett arra: a gyűjtőfogházzá alakított Dohány utcai zsinagógában, a Tóra felolvasásának helyszínén nyilas tisztek jelentek meg. Egy napon váratlanul elengedték az ide bezártakat, ám másnap a csillagos házakból a nyilas különítményesek kényszermunkatáborba hurcolták az előző napon szabadon bocsátottakat. Az utánunk jövő nemzedékek emlékezzenek a holokauszt rettenetére, de tanulják meg mindazt a szépet és jót, amelyet a zsidó lét jelent - mondta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a fővárosi gettó felszabadulásának 65. évfordulóján hétfőn Budapesten a Dohány utcai zsinagógában. (mti)
MEGJEGYZÉS
Végtelenül sajnáljuk, hogy a jeles napon nem tolongtak ott a tízezres holotúlélők, akik a Vörös Gyilkosokat tárt karokkal fogadták, 1945 januárban. Ezt a "nyilastisztes" mesét eddig még nem hallottuk, ez valóban újdonság. Az is újdonság, hogy a zsinagógát "gyűjtőfogházzá" alakítotték át. Mikor? Amikor még nem jöttek be az oroszok? Vagy akkor, amikor már bejöttek az oroszok? Ez utóbbi elképzelhető, amikor a magyarokat szedték össze az utcákon. Hiteles források bizonyítják, hogy a csillagos házakban lévők ép bőrrel megúszták az ostromot és köszöntötték a bejövő oroszokat, majd azon nyomban besegítettek az oroszoknak, magyarokat összefogdosni.