2010. október 10., vasárnap

OKTÓBER 10 – ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS VAN

NARANCSVÖRÖS IDŐ VAN
1000 hektár területet öntött el az ár hírek szerint -, 7 halott, több mit 150 sebesült a kórházakban, a házak ezrei, állatok ezrei java megsemmisült és akkor a tartós mérgező hatásról nem is beszélhetünk, ami örökké így marad. Itt talajcserét emlegetni teljes hazugság. Ha megcsinálnák még akkor sem lenne az biztonságos, hosszabb távon. Orbán csütörtökön azt mondta Devecserben, a nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy „Ne felejtsük el, hogy pár hónapja Magyarországon új időszámítás kezdődött.” Ezt, ha nem mondja akkor is tudjuk és látjuk és az eredmény már itt van a vörösiszap formájában. És akkor a gyalázatos tévék olyan híreket adtak egy hétig hogy egyes lakosok „nem kivánnak visszamenni a házaikba”. Hát hogyan menjenek vissza? Amikor vagy tönkrement mindenük, vagy életveszélyes ott belélegezni mindent és semmihez sem lehet hozzányúlni! Még azt sem mondták meg az embereknek, hogy a puszta víz is kevés az iszap lemosásához, hanem ecetes víz kell ehhez. Egyébként a képek és a valóság alapján az ezer hektár elöntött terület is hazugság, ennek a többszöröséről van szó. Kép: mossák a védőruhájukat


AMI KIMARADT A LEXIKONBÓL
Az ajkai vörösiszap-katasztrófa emberéleteket követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Ajka és Kolontár közötti, 300 m × 500 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő – körülbelül 600–700 000 köbméternyi – iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, a termőtalajok átlagánál több nehézfémet tartalmazó, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben. Hét ember meghalt, egy ember eltűnt, a sérültek száma több mint 150. (wikipedia és kép)
Elképesztő a Wikipedia lexikon hanyag hozzáállása is, hiszen a napi hírekből ennél sokkal pontosabb adatokat is össze lehetett volna állítani. A lexikon adatai és írásai inkább a további zavarkeltést, kételyeket, mint a tisztánlátást segítik elő. Miközben a nyugati hírekben 1.1 millió köbméternyi iszapot írnak, ami közelebb áll a valósághoz. Itt sem közlik hány tározó van abban a térségben? És azokban mi van? Mekkora ezek mérete és mennyi iszap van ezekben? Ma a Duna-TV ezer hektányi elöntött területet emlegetett, ami 2 x 5 km-es területnek felel meg, a lexikon már 40 négyzetkilométert emleget, ami 4 x 10 km-es területnek felel meg, ez már közelebb áll a valósághoz, de nem említik a három település összlakossát! Hiszen ott ez mindenkit érintett.


GYANÚS JELENSÉGEK FIGYELJÜNK ERRE IS
Orbán Viktornak csütörtökön volt egy Freud-i elszólása a nemzetközi sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy még belegondolni is rossz abba, hogyha ez a kiömlés éjjel történt volna, mert akkor senki sem maradt volna életben. Hogy is van ez? Lehet, hogy valakik előre tudták, hogy ki fog ömölni az iszap? Volt még a hétvégén másik ellentmondás is. A júniusi légifotón látszanak a repedésnél a szivárgások. (képen). Azt állították a tévében ezek a szakértők, hogy most 4-én pontosan ott történt a gátszakadás és ömlés. Ami nem stimmel, mert a tározó sarkán ömlött ki minden! Miért éppen a sarkán? Miért nem az oldalán, ahol látszott a korábbi szivárgás?


ILYEN VICCES A TÉMA?
Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetője azt nyilatkozta, hogy a vörösiszap nem veszélyes: „A vörösiszap nem veszélyes.” „Az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó.” Az igazgató szerint a vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma volt, és a bekövetkezett esemény ellentmond a fizika törvényeinek. Erre válaszul Pintér Sándor belügyminiszter azt ajánlotta a cégvezetőknek, hogy ha szerintük nem veszélyes az anyag, akkor fürödjenek meg benne. (wikipedia)
Ma este az M2 szennyadó arról szavaztatta a nézőket, hogy lesz-e felelősségre vonás? A nézők többsége nem hisz ebben.