2010. október 24., vasárnap

OKTÓBER 24 - FONTOS KÜLFÖLDI HÍREK

BOLIVIA

Morales a közeli órákba Iránba utazik, hogy jelentős üzleti tárgyalásokat folytasson. Morales elnök üdvözölte azt a lépést, hogy Chile népszavazáson akarja eldönteni, hogy Bolivia kapjon-e tengeri kijáratot Chile északi részén, amely régen Boliviához tartozott. Jelenleg Peru kinált föl használatra egy kikötőt Boliviának, amely irányába már meg is kezdték egy korszerű út építését, a tenger felé.
U S A

Hatalmasra duzzadt munkanélküli tömegek egyelőre még csöndben tűrik a megaláztatásokat. Közben a WikiLeaks oldal gazdája a CNN-ben nyilatkozott és valóban döbbenetes kínzások és népirtások folytak Irakban, de ezt Afganisztánban is folytatják. Amiről a hazai hírekben eddig hallgattak az az, hogy az amerikai hadsereg egy magánkommandót pénzelt Irakban és Afganisztában arra, hogy a civil lakosságot gyilkolja. Ennek a bizonyos Blackwater (piszkos víz) nevű cégnek hatalmas dollár milliókat fizetnek a gyilkolásra. Kép: munkanélküli iroda előtt
GYILKOLÓGÉPEK
A Blackwater nevű cég 2007-ben vált hirhedtté, amikor egy forgalmas téren Bagdadban 17 iraki civilt öltek meg. Ugyanakkor a kiszivárgott dokumentumok arra utalnak, hogy még 10 polgári személyt öltek meg. Washington ennek a cégnek 465.000.000 dolláros szerződést adott, hogy szabályozatlan zsoldosként gyilkoljanak Irakban. A szerződést nem újították meg 2009-ben, mert Bagdad nem volt hajlandó engedélyt adni ennek a csoportnak. Afganisztánban hivatalosan is betiltottak nyolc külföldi biztonsági céget, köztük Xe Szolgáltató Kft-ét. A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy az Obama-adminisztráció megújította a Blackwater afganisztáni szerződését további öt évre. Ez a szerződés 100 millió dollárról szól, amelyet a CIA-öt hónappal ezelőtt kötött meg velük. (presstv alapján és kép)