2010. október 15., péntek

OKTÓBER 15 – MERÉNYLET VOLT A VÖRÖSISZAP ÁRADAT

KÉT LEGYET AKARTAK ÜTNI EGY CSAPÁSRA

1 - MEGLÓGNI A PÉNZZEL

2 - MAGYAROKAT MEGMÉRGEZNI, TÖNKRETENNI

Veszteséges termelése miatt ki akart vonulni Magyarországról a Mal Zrt., ezért nem új tározók építésébe kezdett, hanem a régiek kapacitását igyekezett a végsőkig kihasználni – értesült a Magyar Nemzet. Ez is közrejátszhatott abban, hogy cég kolontári vörösiszap-tározójának átszakadt a gátja, amelyre nem volt statikai tervvel megalapozott építési engedély. (MN)

MIRŐL HALLGATTAK EDDIG?

Már az első fényképeken gyanús volt a gátszakadás a tározón, de ezt eddig sehol sem írták le, semmilyen szakember erről nem nyilatkozott. Most utalunk arra, amikor négy nap után lent járt Orbán Viktor és elszólta magát a sajtótájékoztatón. Úgy beszélt ott, mintha őt ez a hatalmas katasztrófa nem is lepte volna meg és teljes higgadtsággal azt mondta, ha ez éjjel történik, akkor mindenki meghalt volna. Hoppá! Az elvtársak jól időzítették, nappalra, fél egy tájban. Hogy lehet az, s erről semelyik lap nem kérdezte Orbánt, hogy pontosan ez az éjszaki eset jutott az eszébe? De ennél sokkal fontosabb tény és ez bizonyító erejű. Mégpedig a kiömlés gyanús képeiről van szó. Hogy is van ez? Az iszap állagát ismerjük azóta, olyan folyékony sűrűbb és hígabb massza, ami tud folyni. A tározóban a hatalmas mennyiségnek hatalmas volt a nyomása. Ez eddig rendben van, mert ez fizika. De az már nem fizika, hogy miért pont az a sarok nyílt meg ami a falu legközelebbi pontján volt és nem a másik három sarok? De ez még csak egyszerű találgatás csak. De meg kell nézni a képeket, amelyek beszédesek. A sarokrész úgy van kiszakadva mintha nagy erő robbantotta, pattintotta volna ki azokat a hatalmas faldarabokat. És ha már elkezdett ömleni nagy nyomással az iszap, akkor miért csak olyan szűk nyílás maradt utána? Ugyanis az erős folyás következtében annak a szakadásnak szélesedni kellett volna. Az is gyanús, hogy a szakadás helye mind a két oldalán meredek formájú és hasonló mindét oldala. Az is fizika, hogyha egy ilyen magas tározó falat – hangsúlyozzuk, ami nem vasbetonból készült – alul egy kicsit megbontunk kívülről, akkor a nagy nyomás miatt megindul az áradat. Érdemes a gyanús képeket megnézni, amelyek az első pillanattól kezdve ilyen szempontból furcsák voltak. Ha most egy picit logikusan gondolkodunk és visszapergetjük az eseményeket, akkor egyből világosság válik az, hogy a vörösgyilkos cégvezetők miért voltak ennyire feltünően higgadtak és magabiztosak. Miért azt nyilatkozták amit nyilatkoztak. Miért? Miért? Mert előre tudták azt, hogy a Narancshatalom nem fog ellenük fellépni, úgy ahogy az ügy súlya miatt ezt kellene tenniük. Ezért volt az, hogy amikor Orbán ott lent nyilatkozott rögtön azzal jött elő, hogy nem veszik el tőlük a tulajdont, hanem csak zár alá veszik. És Orbán azt sem mondta, hogy a bűnöző gyilkosok vagyonából az áldozatokat kárpótolni lehetne. És most jön a leggyalázatosabb dolog amit csak elkövethetnek, hogy Orbán a hangjával pénzt kér a tévéreklámban a magyaroktól, hogy adakozzanak. Schmitt elnök pedig úgy csinál, mintha nem is lett volna katasztrófa.

































































A méreteket jól érzékelteti a középső kép alján a sárga munkagépek, amelyek próbáltak valami kis tömítést odatenni utólag. A sarkon jól látható az éles határú leszakadás, s ami furcsa az az, hogy az erős kiömlés ereje a falat nem nyomta arrébb, csak egy ilyen nyíláson jött ki minden iszap.