2010. október 14., csütörtök

OKTÓBER 14 - CHILÉBEN LESZ FELELŐSSÉGRE VONÁS

Bár a bányatulajdonosok jelentős pénzeket ajánlottak fel a bányászoknak, azért az állami felelősségrevonás nem marad el. Általában elmondható a világ összes bányájára, hogy ezek tulajdonosait csak a haszon érdekli és a biztonsággal nem foglalkoznak megfelelően, néhány ország kivételével. Alábbi cikkben Morales beszédét megint elhallgatták és azt is, hogy a hazai hírekben a két elnök tanulságos beszédének tartalmát szintén elhallgatták. A cikk azt is elhallgatja, hogy a bányászok hazafias módon a nemzeti zászlót a mélybe is levitték és a mentés végig nemzeti jelképek között történt. Még egy nagyon fontos információ. A bányászok nem ám ócska napszemüveget kaptak, hanem igen drága, speciális márkás terméket, tudjuk ameriai lapból. Kép: az elnök a bányászokkal és nemzeti zászló a bányában



A világ gratulál Chilének

A mentés - amely a televíziós csatornák jóvoltából szinte az egész világ szeme láttára folyt - jól szervezetten, hibátlanul ment végbe. Számos államfő, köztük Barack Obama is gratulált „a csodával” zárult történethez. Joggal mondhatta Pinera, hogy „Chile most nagy tiszteletnek örvend az egész világban. Nem ugyanaz az ország, mint amely 69 nappal ezelőtt volt.” Az Atacama-sivatagban lévő Copiapó városban egész éjjel ünnepeltek, szóltak a dél-afrikai focivébén megismert „vuvuzelák”, miközben a bányászokat helikopterrel a városi kórházba vitték, ahol orvosi vizsgálaton esnek át. Eredetileg 48 órás megfigyelésről volt szó, ám tegnap elhangzott, hogy néhányukat kielégítő egészségi állapotuk miatt már hamarabb kiengedik a családjukhoz. Franco Utili, a chilei Katolikus Egyetem orvosprofesszora – aki a helyszínen tanácsaival segített a mentőalakulatnak – a La Tercera napilapnak azt nyilatkozta, hogy a bányászok „új életet” kezdenek, és ez néhányuk esetében nem lesz zökkenőmentes a több mint két hónapnyi sokkhelyzet poszttraumás hatásai miatt.- Meggyőződésem, hogy az átélt napok kitörölhetetlen nyomot hagynak majd az egész életükön. Módosulhat értékrendjük, problémák jelentkezhetnek visszailleszkedésükben, kapcsolatukban a családjukkal. Megzavarhatja őket az is, hogy a média reflektorfényébe kerültek - fejtegette. Számos televíziós csoport még várakozik a helyszínen interjúkra, és egy chilei rendező már bejelentette, hogy film készül a 33 bányászról. Lapértesülések szerint a bányászok még lent, a menedékhelyen megállapodtak, hogy az exkluzív nyilatkozatokért járó pénzt közös alapba teszik. A chilei kormány felajánlotta, hogy segítenek munkalehetőséget találni az érintetteknek, hiszen a beomlott San José bánya alighanem végleg bezárt. Pinera elnök pedig közölte a tévék nyilvánossága előtt: „Miként az első naptól mondtuk, ez az ügy nem marad büntetlenül. Nagy lecke volt, hogy mostantól megköveteljük a munkafeltételek javítását. Akiknek kell, fizetni fognak.” (NOL, részlet és kép)

Megjegyzés: Az Atacama-sivatagban van a világ legszárazabb levegője, sosincs eső és felhő. Éppen ezért ide telepítették évtizedekkel ezelőtt – a bányától nem is olyan messze – a világ egyik legnagyobb távcsöves csillagászati megfigyelő rendszerét, amelyből elég sok pénz jön be az államnak.