2009. július 19., vasárnap

JÚLIUS 19 - UJGUR NÉPIRTÁS MAGYAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL

A magyar külügyminisztérium szó nélkül eltűri, hogy távoli közvetlen rokonainkat a vöröskínai banditák halomra gyilkolják. Már több ezer ujgurt öltek meg, de erről az EU és a világsajtó is hallgat, de Magyarországon is csak hallgatás van. Az ujgurok nem fantázia-rokonok, hanem valóságosak, ezeket igazolja az rövid videó is ami itt látható az Ujgur Világszövetség és Horkovics-Kovács János (balra képen) jóvoltából, akik a ma esti Duna-TV műsorában mutatták be a népirtás részleteit. Sajnos a videóra nem fértek rá azok a borzalmas kínzási részletek, amivel a vörös gyilkosok halálra kínozzák az ujgurokat, de a linken szereplő honlapon talán ezek megtalálhatók.





Tizenkét "lázadót" ölt meg a kínai rendőrség a július 5-i zavargások alatt Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) - jelentette szombaton az Új Kína hivatalos hírügynökség egy magas rangú helyi vezetőre hivatkozva. A kínai vezető szerint a lázadók megölésével akarták megelőzni a vérontást.

Nur Bekri, Hszincsiang kormányzója szerint a rendőrök először a levegőbe lőttek, de a figyelmeztetésnek nem volt hatása a szerinte "hihetetlenül elvetemült orgyilkosokra", akiket így a kínai rendőrök agyonlőttek. Hárman azonnal, kilencen pedig kórházban haltak meg - közölte Bekri a Új Kína jelentése szerint. A kínai vezető szerint a rendőrök a lehető legvisszafogottabban cselekedtek, közülük többen megsérültek, egy 31 éves tiszt pedig meg is halt, amikor a tüntetők kővel fejbe vágták. A beszámoló szerint az rendőrökkel szembeszálló ujgur tüntetők többnyire vasrudakkal, kövekkel és téglákkal voltak felfegyverkezve, de néhányuknál kés is volt. A hivatalos kínai média szerint ezeket a "fegyvereket" már előre összekészítették, így a "támadás" a más országokban tapasztalható terrorizmushoz hasonlít. Bekri hozzátette: nem hitték, hogy egy diákfelvonulás ilyen hatalmas erőszakba torkollhat. Szerinte a helyi kormányzat mindent megtett, hogy megakadályozzák a helyzet elfajulását, de sosem képzelték voltna, hogy a "gengszeterek ilyen gonoszok és elvetemültek lesznek". "Erre tényleg nem számítottunk" - tette hozzá. Bekri közölte: a zavargások áldozatainak összesen száma 197-re emelkedett. A kínai hatóságok korábban azt közölték, hogy a zavargások során 192-en haltak meg, többségükben han nemzetiségű kínaiak. Az ujgurok viszont a kínai rendfenntartó erőket azzal vádolták, hogy békés tüntetőkre tüzet nyitottak. Urumcsiban június elején az ujgurok azután támadtak kínai boltokra és járókelőkre, hogy a rendőrség feloszlatott egy békés megmozdulást. Előzőleg mintegy 300 ujgur néma ülősztrájkkal követelte a hatóságoktól, hogy vizsgáljanak ki egy június 25-i összetűzést, amely egy dél-kínai játékgyárban történt ujgurok és hanok között. Hivatalos források szerint akkor két ujgur munkás meghalt.

Kazahsztánban tüntettek
Mintegy ötezer ujgur tüntetett Kazahsztán legnagyobb városában vasárnap amiatt, hogy Kínában a hatóságok erőszakos eszközökkel léptek fel a Hszincsiangban (Xinjiang) élő ujgurok ellen. Az Almatiban megtartott tüntetésre az ország minden részéről érkeztek a kazahsztáni, mintegy 300 ezres ujgur közösség képviselői. Ez volt a legnagyobb ilyen tiltakozó megmozdulás a közép-ázsiai szovjet utódállamokban a véres zavargások kitörése, július 5-e óta. A közép-ázsiai ujgurok jórészt azoknak a leszármazottai, akik Kelet-Turkesztán kínai meghódításakor, az 1870-es években menekültek el a ma Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek (Xinjiang Uygur Zichiqu) nevezett vidékről. (MTI)

UJGUR VILÁGSZÖVETSÉG JELENTI (video)