2009. július 30., csütörtök

JÚLIUS 31 – EU-S PÉNZEK A PROSTITUÁLTAKNAK


PROSTITUCIÓ = BŰNÖZÉS
KÖZTÁRSASÁG = BŰNÖZÉS

Több száz prostituált dolgozik vállalkozóként
A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete 48 millió forintot nyert az Európai Uniótól. A szervezet úgy véli, az a cél, hogy az örömlányok minél hamarabb kiváltsák egyéni vállalkozói igazolványukat, hogy normális adófizető polgárnak számítsanak. Míg 2007-ben húsznál kevesebb örömlány váltotta ki a vállalkozói engedélyt, ma már több százan vannak - mondja a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetségének könyvelője, aki 20-25 nő könyvelését végzi. Szabó András hozzátette, ezért költik a legtöbb pénzt az ügyvédi hálózat bővítésére, és jogi tanácsadásra.
- Az egyesület feladata az, hogy a jogi tanácsadáson túl segítse a szexmunkásokat abban, hogy egyéni vállalkozóvá tudjanak válni, és ilyen keretek között tudják a tevékenységüket végezni. Ezáltal ők is adófizető állampolgárok lehetnek, és megilletik őket azok a juttatások, amelyek egy átlagos adófizető állampolgárnak jutnak. Több szexmunkás szerint azonban nem sokat segít rajtuk, ha vállalkozók lesznek. Van, aki úgy gondolja, hogy a türelmi zónákat kellene kijelölni. Két prostituált azt meséli, ha olyan helyen állnak ahol a törvény nem tiltja, akkor is megbüntetik őket a közterület-felügyelők és a rendőrök, mondvacsinált okok miatt, például szemetelésért, vagy közterületi alkoholfogyasztásért. Az Országos Rendőr-főkapitányság nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy tudnak-e hasonló panaszokról. Az ORFK annyit fűzött hozzá, hogy néhány hónapja fokozottan ellenőrzik a prostituáltakat - mondta Bényi Mónika szóvivő.
- A közrendvédelmi állomány visszatérően ellenőrzi a védett övezeteket, továbbá azokat a helyeket, amelyek a tiltott prostitúcióval és a hozzá kapcsolódó egyéb jogsértésekkel összefüggésbe hozhatók. A türelmi zónákról szóló vita már lassan tíz éve tart. Ezeket a területeket az önkormányzatoknak kellett volna kijelölniük, de nem tették meg, ezért az Alkotmánybíróság szerint mulasztásos törvénysértést követtek el, de ellenük eljárást csak a közigazgatási hivatal kezdeményezhet. Megkérdeztük a hivatalt, hogy indul-e eljárás a késlekedő önkormányzatok ellen, de csak annyit mondtak, hogy nem gondolkoznak ezen a lehetőségen. (MR)