2010. február 19., péntek

FEBRUÁR 19 – DALAI LÁMA MŰSORA


MEGKAVARTA A VIZET
A DALAI LÁMA
A dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott, a legtöbbször George W. Bush, aki 2008-ban átadta neki a Kongresszusi Aranyérmet, a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését. Kína minden alkalommal tiltakozott. (origo,részlet)
Noha a találkozó színhelye nem az ovális iroda volt, a hivatalos államfői "szentély", csupán a Fehér Ház kártyaterme, hogy washingtoni oldalról kiemeljék, a párbeszéd "magánjellegű" csupán, Peking mégis haragos Obamára. Az USA diplomáciai eszközökkel mindent megtesz, hogy csillapítsa a feszültséget, a kínai kommunista szótár durvasága és szélsőségessége az ilyen árnyalatokra azonban érzéketlen. Annak ellenére az, hogy az Egyesült Államok nem követel függetlenséget az 1950 óta katonailag megszállt Tibetnek, Peking a dalai lámát, aki csupán vallási vezetőnek mondja magát és nincsenek politikai ambíciói, ellenségének tekinti, és hadilábon áll azzal is, aki szóba áll vele. (nepszava,részlet)
A hivatalos pekingi tiltakozás kiemeli, hogy "Tibet elválaszthatatlan része Kína sérthetetlen területétől, s Tibet ügye tisztán belügy". Egyben arra szólítja fel Washingtont, hogy tegyen azonnali lépéseket a kapcsolatokat ért káros hatás megszüntetésére, állítsa le a Tibet függetlenségére törekvő Kína-ellenes szeparatista erők támogatását.(hvg,részlet)
A dalai láma amerikai látogatása során Washingtonban találkozik a tibetiek helyi csoportjával, magántalálkozókat bonyolít, majd Los Angelesbe és Floridába is elutazik pár napra. (MR)

H Á T T É R
Ma délben a rádió külön foglalkozott a Láma (képen) amerikai műsorával. Idézték a röhögcsélő Lámát, hogy miről beszélgettek Obamával? A Láma elég rossz angolsággal elnyögte, hogy három fő kérdésről tárgyaltak. Ebből az egyik, hogy Tibetnek nem függetlenséget, hanem csak autonómiát kérnek. A másik két válasza igen zavaros volt, mindenféle békéről és toleranciáról szövegelt röhögcsélve a Láma. És agyondicsérte - jó diplomácia érzékkel - az amerikai szabadságjogokat. A távoli szemlélőnek úgy tünik, hogy a Láma elfogadja azt az ingyenreklámot amit Amerika csinál neki és országának, mert a legnagyobb nyilvánosságban évek óta téma Tibet ügye. Ugyanakkor Amerika a Lámát egyfajta bábnak is használja a Kínával szembeni erőlködésben. Azonban Kína egyre merészebb és keményebb hangokat üt meg Amerikával szemben – amit még pár éve el sem tudtunk volna képzelni - , erről majd külön témában szólunk.
Obama fogadta a Dalai lámát. Korábban Kína már kifejezte rosszallását a találkozó miatt, hogy ez rontani fogja a két ország kapcsolatát. Megfigyelõk azonnal észrevették, hogy Kína figyelmeztetése nem maradt eredmény nélkül, mert a fogadást nem a hivatali un. Ovális teremben végezték, hanem a Térképteremben. Úgy tünik, hogy Obama összerezzen minden kis szellõ fuvallatára. Lesz itt még vihar is nemsokára. Benjamin Netanyahu vasárnapi moszkvai látogatását is agyonhallgatták a lapok. Korábban már kiderült, hogy Oroszország légvédelmi rakétákat szállít Iránnak, de Izrael nagyon sérelmezte ezt az üzletet. Pedig hát ezekkel a fegyverekkel nem lehet támadást indítani, de Izrael tervezi az agressziót Irán ellen. A világ egy katasztrófa felé sétál a jelek szerint. (1hozzászólás)