2010. február 23., kedd

FEBRUÁR 23 - ÚJ ERŐKÖZPONT DÉLAMERIKÁBAN

DÉL-AMERIKA ERŐSÖDIK
A latin-amerikai és a karib-tengeri országok bejelentették kedden, hogy létrehoznak egy új regionális politikai tömörülést, amelyből kihagyják az Egyesült Államokat és Kanadát. A döntés hírét Felipe Calderón mexikói elnök hozta nyilvánosságra az országcsoport vezetőinek a csúcsértekezletén, a mexikói Cancúnban. Ezek az országok előzőleg egységesen kiálltak Argentína mellett abban a törekvésében, hogy fennhatóságát kiterjessze a Falkland-szigetekre, amely miatt három évtized után ismét válság van kialakulóban London és Buenos Aires között. (MTI)
CHAVEZ ÜZENT ANGLIÁNAK
CHAVEZ KOMOLYAN GONDOLJA
Argentína „nem marad egyedül”, ha esetleg újabb háborút kénytelen vívni Nagy-Britanniával a Falkland-szigetek miatt – jelentette ki vasárnap Hugo Chávez venezuelai elnök. Szokásos hétvégi rádióműsorában Chávez az angol királynőt ostorozta, amiért „nem látja be, hogy a birodalomnak vége”, és továbbra is fenyegeti Argentínát. A venezuelai elnök figyelmeztetett, hogy „a dolgok megváltoztak, és már nem 1982-t írunk”. Leszögezte: Argentína nem fog egyedül maradni egy ellene intézett agresszió esetén. Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért, miután az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, két nagy és több száz kisebb szigetből álló Falkland-szigeteket. A konfliktus az argentin erők fegyverletételével zárult. Az utóbbi hetekben ismét éleződni kezdett a feszültség Nagy-Britannia és a területre továbbra is igényt tartó Argentína között. Argentína hajózási szigorításokat vezetett be, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. Brit sajtóértesülések szerint a brit királyi haditengerészet erősítést küldött a vitatott hovatartozású szigetekhez, és a brit miniszterelnök a terület megvédésére tett „előkészületekről” beszélt. (MTI)

MEGJEGYZÉS
Az 1982-es Falkland-i háború egy aljasság volt Anglia részéről, mert egy számukra jogtalanul bitorolt 200 éves sziget miatt gyilkolták az argentínokat, akiké valójában a sziget. Akkor Anglia ezt mint az utolsó gyarmati háborúját indította. Van egy olyan érzésünk, hogy most Anglia nem fog fegyverrel védekezni az ellopott szigetért. Kép: Falkland