2010. augusztus 11., szerda

AUGUSZTUS 11 – MOST SAJNÁLJUK AZ ÁVÓS GYILKOSOKAT?


Új film készül az ÁVH módszereiről

A kegyetlen terrorszervezet saját híveit és működtetőit is felemésztette. Az Államvédelmi Hatóság működését, egyszersmind történelmünk egyik legsötétebb időszakát hivatott feltárni az ÁVH címmel készülő dokumentum-játékfilm. A történet 1945-ben, a Rákosi-rendszer kialakulásának, majd megerősödésének időszakában veszi kezdetét, és 1956. október 5-én az ÁVH vezetőinek – többek között Farkas Vladimir államvédelmi alezredesnek – letartóztatásával, valamint Rajk László újratemetésével ér véget. „A törvénytelenségek elkövetőivel szembeni leszámolás, de még messze nem a törvénytelenségek végének időszaka ez. Tudatosan nem az utóbbi időben sokat boncolgatott forradalom és szabadságharc eseményeivel, hanem az azt életre hívó eseményekkel, erőviszonyokkal foglalkozik a mozi. Történetünk súlypontját a forradalomhoz vezető útra helyezzük, miközben bemutatjuk a terrorszervezet módszereinek működtetőit” – mondta Keserű Sándor, a film producere. A történet egyik főszereplője Kós Béláné százados. Az ÁVH főparancsnok-helyettesének felesége egyszerre alanya és tárgya az igazságtalanságoknak, hiszen idővel őt is bedarálja az erőszakgépezet. A hasonló jelenségeket és a széles nyilvánosság számára kevéssé ismerős sorsokat, például Szűcs Ernő ezredesnek és Princz Gyulának, a Szűcsöt később agyonverők vezetőjének pályafutását mutatja be a film, valamint azt, hogy hogyan váltak az ÁVH részévé. Az alkotók az újrajátszás módszerével az eredeti színterekbe – úgymint az ÁVH által kisajátított büntetés-végrehajtási intézet, a váci börtön vagy az Andrássy út – helyezik a történetet, kínosan ügyelve arra, hogy a legapróbb részletek is megfeleljenek a kornak. Egyebek mellett a szervezet által használt, harmincas évekbeli Packard, a Molotov tehergépjármű köszön majd vissza a moziban, de Rákosi autója, a Chevrolet Blair is megjelenik a filmben – tudtuk meg Kenyeres Tamás járműszakértőtől. „Az autók rendszámtáblája nem utánzat, hanem kecskeméti múzeumtól szerzett eredeti darabok lesznek” – tette hozzá. A fennmaradt fényképek alapján az eredeti szereplőkre leginkább hasonlító színészeket keresték, így esett a választás Haumann Petrára, a film főszereplőjére. A művésznő – egyebek mellett – a szerepet érintő társadalmi elvárást hangsúlyozta. „Még be nem gyógyult, a családok emlékeiben elevenen élő sérelmekkel foglalkozik a film, olyan időszakkal, amelyre nem lehet érzelem nélkül gondolni. Az általam életre keltett századosnő karaktere különösen izgalmas, hiszen egy olyan rendszer teszi tönkre, amelyben mélyen hitt, és amelynek működésében aktív szerepet vállalt” – vélekedett a színésznő. Keserű Sándor hangsúlyozta, a film végső soron arra mutat rá, hogy ötvenhat nem felülről szervezett forradalom volt, hanem a diktatúrában elnyomott társadalmi elégedetlenség szülte. „A múltidézés nemcsak az áldozatoknak állít emléket, de az elkövetőkre nézve kellemetlen igazságokra is rámutat majd” – tette hozzá. (MH)

MI VAN AZ ÁVÓSMOSDATÁS HÁTTERÉBEN?
Megint egy ócska zsidó trükköt kell lelepleznünk. Mi van a háttérben? Az, hogy a zsidókommunista gyilkosok, az ávós vezérek és leszármazottaik elérkezettnek látták az időt arra, hogy saját mocskukat, saját piszkukat, vértől csöpögő kezüket lemossák. Oly módon, hogy  a 45 éves ÁVO-s terrort, amelynek zsidók voltak a főszereplői, most néhány gazember bűnbakra akarják rákenni. Azt a hamis látszatot keltve a mai elbutított, történelmi tudatlanságban szenvedő közvéleménynek, mintha a véres kommunista-ávós korszaknak semmi köze nem lenne a zsidósághoz, azokat a tömeggyilkosságokat csupán egy-két hóhér csinálta. Ami persze nem igaz, mert:

A ZSIDÓSÁG KOLLEKTÍVEN
 IRTOTTA A MAGYARSÁGOT


Ahogy ezt a múltban is tették, ugyanezt teszik ma is, csak ma jogi és más eszközökkel. Ez van az ilyen sötét propagandafilmek mögött. Ki a fenét érdekel az, hogy az egyik ávós-zsidó a másikat börtönbe csukatta? Arról viszont hallgattnak, hogy az összes ávószsidó 1957-től kezdve újra magas állami állásokat kapott, igen nagy fizetésekkel. Kádár Csermanek így hálálta meg nekik 56-os szereplésüket, a magyarok gyilkolásáért. Kép: A zsidó ávós Farkas Vladimir, a újabb 600 ezer Ft-os nyugdíjas, a szadista hóhér, aki Biszkuhoz hasonlóan megúszta a felelősségre vonást.