2010. augusztus 21., szombat

AUGUSZTUS 21 – ÚJRA ŰRVERSENY

Kép: a kínai űrállomás terve

KÍNA A HARMADIK ŰRHATALOM
A Tiangong-1 névre keresztelt, 8,5 tonnás modult a Hosszú Menetelés 2F hordozórakéta állítaná Föld körüli pályára a jövő év első felében. A felbocsátás után nem sokkal, még 2011 második felében szállítana a fedélzetre legénységet a Sencsou-8 űrhajó, majd 2012-ben a Sencsou-9 és -10 űrhajók is meglátogatnák. A részben katonai célú űrállomásnak két további egysége, a Tiangong-2 és -3 2013-ban, illetve 2014 és 2016 között állna Föld körüli pályára. Kína a bejelentésen kívül nem sok információt közölt emberes űrprogramjának terveiről. Űrszondáival kapcsolatban annyi ismeretes, hogy idén októberben újabb egységet indít a Holdhoz, illetve elhangzott, hogy 2017-ben ember nélküli leszállást fognak végrehajtani kísérőnkön - majd ezt követhetné az első kínai emberes holdraszállás.
PUSZTULÓ FÖLDGOLYÓ
A 60-as években csak a SZU és Amerika között volt elég ádáz űrverseny. Aztán az oroszok lemaradtak, de újabban ők is önállósodtak. Időközben űrszondákat Japán, India is küldött föl, de most már Kína után Irán is embert akar az űrbe küldeni. Kína már korábban sikeresen kipróbálta az űrhajósát, de ahogy a hírekben szerepel egyre merészebb terveket szövögetnek. Az oroszok korábban rá voltak kényszerülve a közös űrállomás miatt az amerikaiakra, de Kína nem akar közösködni velük. Amerika újabban leáll az űrrepülőgépekkel, miközben egy magáncég fizető utasokat akar fölvinni saját űrhajójukkal, de ez csak amolyan reklámügy lesz, nem lesz ebből folyamatos utazgatás. Sajnos az embernek semmi keresnivalója nincs a közeli bolygókon. A Holdról is csak nyersanyagot akarnak lopni. A Mars olyan messze van, hogy legalább 5 évig tartana az oda-vissza út és közben levegőt is magukkal kellene vinni, mert a Marson nincs levegő. A Vénuszra nem lehet leszállni, mert 500 fokos meleg van ott és sűrű gáz. Sajnos a tudósok nem mondják meg, hogy az ember a Földre van utalva, nem ezt kellene pusztítani, hanem lakhatóvá tenni. Az olyan őrült szövegek, hogy az emberiségnek egy távoli csillag bolygójára kellene átköltözni még a legjobb technika mellett is lehetetlen. Az biztos, hogy az emberiség nagyhatalmai (kb. 10 nagyhatalomról van szó) az utóbbi 50 évben úgy tönkre tették a földet, mint előtte soha. Egyetlen nagyhatalom sem vállalja a felelősséget a Föld elpusztításáért, amit ők követtek el. A világ többi 150 országának ehhez semmi köze nem volt. Kép: a Földön az oxigén réteg nagyjából 10 km vastag, onnantól már az űr kezdődik, Marson ilyen lenne a táj
Megjegyzés: Iránnak kiválóak a lehetőségei űrhajó indítására, ugyanis az egyenlítőhöz viszonylag közel vannak és van tengeri leszállóhelyük is, tehát nem kell más országból indítani a rakétát. Kínának is és Indiának is ezek a jó lehetőségei megvannak.