2010. március 21., vasárnap

MÁRCIUS 21 – VÖRÖSGYILKOSOK SZOBRÁSZA

VARGA IMRE A ZSIDÓBÉRENC
Varga Imre (képen), a kommunista pártállam egyik legnagyobb kiszolgálója volt. A 80-as évektől kezdve pedig kifejezetten a cionistáknak gyártott sorozatban szobrokat és emlékműveket. Az egyik legtöbb Lenin-szobor gyártója ő volt, de ő csinálta a Vörös Patkány (Károlyi Mihály szobrát is). Egy gusztustalan, zsidók fenekét nyaló szobrász lett belőle. Most, amikor Károly herceg a zsinagógába látogatott, akkor vén Varga Imrét is odatolták tolókocsiba, hogy eldicsekedjenek a holo-emlékművével (képen) a hercegnek. 1986-ban az utolsó nagy dobása a mocskos Kun Béla emlékműve volt, amelyet nagy nehezen tudtak csak eltakarítani a Vérmező sarkából. Varga a zsidóbérencek hosszú sorába tartozik, aki a Wallenberg-emlékművet is megcsinálta nekik. A magyar történelemben sok gennyes hatalomkiszolgáló volt, de Varga közülük is a legnagyobb.
Varga Imre mondja:
"Történelmi igazságokról beszélhetek csak, hogy ne kelljen holnapután leszedni az emlékművet. 1919-ben Kun Bélának döntő szerepe volt. Ezt a vezető szerepet a történelmi szituáció tette lehetővé. Hogy ő ezzel hogyan élt - csak a történészek tudják eldönteni. Miután történész nem vagyok, felelőtlenség lenne válaszolnom ezekre a kérdésekre. Kun Bélának bizonyára voltak hibái is, de kinek nincsenek. A forradalom fenntartásának és tovább vezetésének feltételei nem voltak adottak abban a helyzetben. A lényeg az, hogy igazat szeretnék mondani minden szobrommal, így ez a szándék vezérel akkor is, amikor a Kun Béla-emlékműhöz fogok. Igyekszem megközelíteni azt, amit én igaznak vélek. Nagyon remélem, hogy nem fogok nagyot tévedni. Az emlékmű legfőbb tartalma: Kun Béla és az az emberi környezet, amely Kun Béla szerepét - igaz, csak rövid időre - nemzeti üggyé tette Magyarországon. A magyar Vörös Hadsereg felállítása és harcba indítása volt az az idő, amikor Kun Béla minden vitán és hibán felül Magyarországnak hivatott vezetője volt. Én erről beszélek az emlékműben. Távolról pontosan megítélni szituációkat -szinte lehetetlen. De még ilyen távolról is látni tudom, hogy egyfajta emberi nagyság, képesség birtokában volt." (Fóti Éva: Igazat mondani minden szoborral. Beszélgetés a Kun Béla-emlékmű felállítása előtt. Szovjet Irodalom, 1986/3., 178-179. o.)



RAGASZKODOTT A KUN BÉLA EMLÉKMŰ FENNMARADÁSÁHOZ
"Megértem a Lenin-szobrok eltávolítását, de tévedésnek tartom az 1919-es emlékmű kitelepítését. Ez egy valódi kritikai emlékmű, egy grimasz, amely hozzátartozhatna nemzeti önarcképünkhöz. A felelősség a végrehajtóké. Az élet tele van meglepetésekkel. Néhány éve még alig úsztam meg retorziók nélkül a Wallenberg-emlékmű felállítását, most meg magyarázzam a Kun Béla-emlékmű tartalmát, groteszk vonásait?" (Hajdú Éva: Miért nem tudnak az emberek megbékélni Varga Imrével? Magyar Nemzet, 1993. február 17., 7. o.) (artpool,részlet)