2010. március 13., szombat

MÁRCIUS 13 - IZRAELRE NYOMÁST GYAKOROLNAK


EJNYE-BEJNYE
Amerikai külügyminiszter Hillary Clinton bírálta Izraelt, miután ezen a héten bejelentette: azt tervezi, hogy kiterjeszti a kelet-jeruzsálemi Al-Quds negyedben a zsidó telepek építését.. Pénteken, Clinton közölte az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanyahuval, hogy Tel Aviv legújabb rendezési tervei "mélyen negatív jelek." Azt is mondta, hogy a lépés aláássa a békefolyamatot iránti bizalmat. Kép: Clintonné





LIBANONI VÉLEMÉNYEK
A libanoni Hezbollah ellenállási mozgalom elítélte az új izraeli telepeket, amikor 1.600 új zsidó lakást akarnak építeni a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. A mozgalom arra figyelmeztetett, hogy a projekt célja a demográfiai változások megváltoztatása a megszállt területeken. A Hezbollah vádolta az Egyesült Államokat amely támogatja az izraeli terjeszkedési politikát, palesztin földeken.. A bejelentett zsidó telepek építését gyorsan elítélte a nemzetközi közösség: Törökország, Libanon, Brazília, Kína, Oroszország, sőt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Jelenleg 121 izraeli település van ezek közül 102-ben előretolt állásokat építettek a megszállt palesztin területeken, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt. Ezeken a településeken mintegy 462.000 izraeli telepes van.




Hebron százezres palesztín város, ahol 400 zsidó telepes fölfegyverkezve terrorizálja a többségi őslakókat. Kép: Purim ünnep Hebronban, zsidó bóhócokkal

BRAZIL ELNÖK IRÁN OLDALÁN
A brazil elnök, Luis Inacio Lula da Silva azt mondta egy interjúban az izraeli Haaretz lapnak, hogy az "új ötletek" kulcsfontosságú szerepet játszanak a Közel-Keleten problémák megoldásában. Ezeknek a szereplőknek kell megoldani a konfliktust: Izrael, Palesztina, Irán, Szíria, Jordánia és sok más ország, amelyek kapcsolatban vannak ebben a konfliktusban. Végül is a közel-keleti konfliktus nem kétoldalú kérdés és nem vonatkoznak kizárólag Izrael és Palesztina kérdése. Vannak más érdekek a Közel-Keleten, amely érdekeket képviselni kell, hogy megtaláljuk a megoldást. Irán is része ennek a kérdésnek és ezért a többi országnak is meg kell beszélni velük ezeket a kérdéseket. Izraelre nyomás nehezedik, hogy hagyja abba a telepek építését, amelyek szerinte a fő akadálya annak, hogy hosszú ideje megrekedtek az izraeli-palesztin béketárgyalások.
AMERIKA MEGHÜLYÜLT?
Szaúd-Arábia elutasította az Egyesült Államoknak azt állítását, hogy Rijád nyomást gyakoroljon Kínára, hogy hagyja jóvá az Irán elleni új szankciókat. A szaúdi hivatalos hírügynökség, az SPA, tisztviselője elutasította az amerikai védelmi miniszter, Robert Gates kérését, hogy nyomást gyakroljanak Kínára, hogy támogassa az Irán elleni újabb szankciókat - IRNA erről számolt be pénteken. (presstv,részletek)
Ez az eset is bizonyítja, hogy Amerika teljesen betegesen képzeli el a diplomáciai dolgokat. Szaud-Arábia nem hülyült meg, hogy Kínát utasítgassa. Ebből is látszik, hogy Amerika nem bír Kína karmaiból kivergődni.