2010. március 7., vasárnap

MÁRCIUS 7 – VERSENYFUTÁS


TÉNYLEG NAGY A BAJ USA-BAN
ELHALLGATOTT HÍREK

A jehudák bármihez nyúlnak csak hazugság jön ki a kezeik közül. Lipótváros hangja csak azzal jött elő, hogy az iráni elnök hazugságnak nevezte a 9/11-es támadást, de a lényegről hallgattak. Tegnap egy apró hírben jelentették, hogy az USA aggódik Brazília fejlődése miatt. S lám, a The New York Times 3 oldalas cikkben foglalkozik Irán-i ügyekkel és az iráni sikerekkel. Ezt persze nálunk elhallgatják. Főleg az összefüggésekről hallgatnak. Amerika szeretne versenyt futni Iránnal, de úgy tünik Irán fürgébb. És Irán nem visel két országban háborút. Most a lap utolsó fejezetét közöljük.
November 23-án az iráni elnök, Mahmoud Ahmadinejad, Brazíliába látogatott és a két ország megállapodott abban, hogy szakértelmükért részesedést szereznek az energetikai projektekben. Iráni tisztviselők azt mondták, talán a Petrobras cég további ösztönzést nyújt nekik a további befektetésekhez. A látogatáson feldühödtek az amerikai tisztviselők, akik úgy érezték, hogy olcsóbb erőfeszítéseket tesz a sajtó Iránnal, annak nukleáris programja miatt, amit aztán a nemzetközi hitelezésekkel legitimál az iráni elnök. Brazília kapcsolata Iránnal is bonyolult. Brazília manőverezik az ENSZ-nél, hogy helyet kapjon a Biztonsági Tanácsban. Éppen a múlt heten, Brazília elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva megismételte, hogy ellenzi az Irán elleni szankciókat. S erre figyelmeztetett: "Nem bölcs dolog Iránt elzárni, hogy falat tegyenek erőfeszítései elé." Carter Lawson, az Export-Import Bank Jogi főigazgató-helyettese elismerte, hogy Mr. Ahmadinezsád látogatása "problémás számunkra és ez egy figyelmeztető antenna." Azt mondta, hogy december óta a bank új költségvetési szabályzata előírja, hogy a hitelfelvevőknek igazolni kell , hogy tevékenységekkel nem támogatják az iráni energetikai iparágat. Emiatt gondos figyelemmel kísérik a Petrobras tevékenységét. Eközben a Petrobras teheráni irodája nyitva marad. És Diogo Almeida, gazdasági attaséja a brazil nagykövetségnek Iránban azt mondta, hogy a Petrobrast az érdekli, hogy mennyit lehetett befektetni Iránban. Ezt a hatalmas felfedezést Rio de Janeiroban sütötték ki vállalati tisztviselők az iráni kormánytárgyalásokon és figyelmüket felkeltette az új szerződés folytatása.
(A cikkből még kiderül, hogy Amerika dühöng, hogy a Mazda cég járműveket szállít az iráni forradalmi gárdának, sok más cég is üzletel Iránnal. Egy angol leányvállalat is üzletel Iránnal. Amerikai közlekedési és űrhajózási cégek is üzletelnek Iránnal 2005 óta mintegy 13 milliárd dollár értékben. Egy sor amerikai és nemzetközi cég elveti az egyoldalú szankciókat Iránnal szemben, mert a profit érdekli őket. Az amerikai olajtársaságokat egyszerűen felváltották a külföldi versenytársak. Ezen kívül számos külföldi vállalatnak vannak üzleti érdekei Iránban, nagy amerikai munkaadóknak is. A cikkből az derül ki, hogy az amerikai vezetésben egyfajta fejetlenség uralkodik Iránnal kapcsolatban. A szerk.) Kép: iráni elnök Braziliában