2010. március 6., szombat

MÁRCIUS 6 – HAMIS REKLÁMOK

BÉRES SZÉLHÁMOSSÁG

A Béres cég egy hatalmas üzleti birodalom lett és még senki sem írta meg, hogy mekkora szálhámosság áll az egész mögött. Naponta halljuk a méregdárga, milliós összegű rádióreklámokban, hogy „vény nélkül kapható roboráló gyógyszer”.
Miután az emberek 99 %-a nem ismer bizonyos idegen szavakat, orvosi kifejezéseket aztán végképp nem, ezért a csaló cégek az idegen szavakkal csapják be az embereket. Ugyanis minden varázslatos idegen szónak van magyar megfelelője. A szélhámos csalók nem azt mondják, hogy gyógyítás, hanem, hogy „terápia”. Az ilyeneket valóban terapeutákhoz kéne küldeni vagy addig ütni őket, amíg meg nem tanulnak magyarul. Nézzük a fenti csaló reklámszöveget. Mi az, hogy vény nélkül kapható? Ez már eleve gyanús, ugyanis a gyógyszerek 99 %-a csak orvosi receptre kapható. Amelyek nem kaphatók receptre azok között vannak bizonyos orvosságok, amelyek azért gyógyszernek minősülnek. Most ne beszéljünk arról a nagy rakás szemétről, amelyek nem gyógyszerek, de úgy csomagolják be és úgy hirdetik ezeket mintha azok lennének. Csak egy pl. Kapható a svéd csepp, ami jó hatású a szervezetre, bizonyos mennyiségben és mértékben, de nem gyógyszer. A fenti csaló reklám nem azt mondja, hogy erősítőszer, hanem azt hogy „roboráló gyógyszer”. Ez egy csalás. A gyár megfizet szereplőket azért, hogy a reklámban mondják el a hazug reklámszövegüket. Legutóbb egy nő a reklámban már azért áradozott, hogy a Béres-család milyen nagyszerű család....Mindezt egy reklámban. Végül megszólal a gyár orvosa, amikor kiderül, hogy két vitamint tartalmaz a csodaszerük. Aki ismeri a Béres készítményeket az tudja, hogy igen drágák, pedig nem is gyógyszerek. Már elve a mesterséges vitaminok is csalások. Hiszen helyes táplálkozással minden vitamint és erősítőszert be lehet vinni a szervezetbe. Persze az ilyen dolgokat nem emlegetik a reklámokban, mert akkor a csaló cégek tönkremennének. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök, magvak negyedannyiba kerülnek mint a drága csodaszerek. Azt írja ez egyik szaklap hogy, az erősítőszerek közül csak ezeket ismerik el orvosilag gyógyhatásúnak, engedélyek alapján: ginzeng gyökér, citromfű, orbáncfű, glinko, aloe vera, méz és propolisz. Aki ismeri a rádió reklámtarifáit az tudja, hogy igen magasak az árak. Százezreknél kezdődnek. Csodálatos módon a rádiót nem érdekli a reklámszövegek valóságtartalma. Ugyanez a rádió politikai vagy társadalmi reklámnál nemzeti tartalmú reklámot még pénzért sem sugároz. Ennyit kishazánk csalásos világáról.
Kép: Béres C-vitamin, hülye aki megveszi
Gyengébbek kedvéért: 575 Ft-ból 2 kg jó citromot lehet venni, vagy legalább 2 kg jó savanyúkáposztát, vagy 2 liter csipkebogyószörpöt és nem is soroljuk tovább, hogy ennyi pénzből mennyi értékes zöldséget lehetne venni, amelyben sokkal több és jobb C-vitamin van, mint a tablettákban. Ha természetes anyagot veszünk sokkal olcsóbb, hatásosabb és tovább is tart mint egy ilyen mesterséges tabletta.