2010. március 16., kedd

MÁRCIUS 16 – KÜLFÖLDI HÍREK

HAZAI HÍREKBEN ELHALLGATTÁK
Az Arab Liga főtitkára üzent Izraelnek
Szeretném megemlíteni, hogy az izraeli nukleáris tevékenységek nagyon zavaróak és fenyegetőek számunkra - mondta Moussa válaszul arra, hogy az EU külügyminisztere, Catherine Ashton Iránt okolta a fenyegető nukleáris tevékenysége miatt. Az Iráni Iszlám Köztársaság hírügynöksége (IRNA) idézte az Arab Liga vezetőjét, aki azt mondta, hogy Izraelnek több száz nukleáris robbanófeje van. (presstv, részlet)
A BRAZIL ELNÖK SEM SZÍVELI A ZSIDÓKAT
A brazil elnök Luiz Inácio Lula da Silva (képen az izraeli tévében) megtagadta, hogy meglátogassa Theodor Herzl sírját, aki a modern cionizmus megalapítója. Erre válaszul az izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman úgy döntött, hogy bojkottálják a brazil elnök látogatását. Hétfőn Lieberman bírálta Lula elnököt, hogy szoros kapcsolata van Mahmoud Ahmadinejad iráni elnökkel és azt is bírálta, hogy Lula teheráni látogatást tervez a közeljövőben. Lula egy Közel-Keleti túrát tett, amely magában foglalta a megszállt Ciszjordániát és Jordániát, egy "békemisszió" jegyében. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elmondhatjuk azt, Latin-Amerikában és a Karibi-térségben nincsenek nukleáris fegyverek, tömegpusztító fegyverek ... Szeretnénk, ha ez példaként szolgálhatna a világ más térségeiben is - tette hozzá. Az izraeli parlamentben, hétfői beszédében Lula azt mondta, hogy erőfeszítéseket kell tenni, hogy a Közel-Kelet nukleáris fegyverektől mentes övezet legyen.
A brazil elnök arról is beszélt, hogy neki milyen elképzelései lennének a békére Izrael és a szomszédai között. Ezen kívül még Lula megfeddte Izraelt a nukleáris arzenálja miatt, hogy megpróbálják a rendőr szerepét eljátszani más nemzetekkel szemben, amelyek csak energiát szeretnének előállítani a békés nukleáris programjukkal. (presstv, részlet)
MEGJEGYZÉS
Akkor Silva elnök a híres Yad Vasemre sem volt kíváncsi? Ezt is megértük... Hatalmas hallgatás van nálunk a brazil elnök izraeli útjáról és beszólásairól.