2010. március 28., vasárnap

MÁRCIUS 28 – BOLIVIAI HÍREK

AZ ALÁBBI HÍREK MAGYARORSZÁGNAK IS ÜZENNEK
ÚJ KORRUPCIÓELLENES TÖRVÉNY BOLIVIÁBAN
ÍGY KELL EZT CSINÁLNI

A vádlott távollétében is lefolytatják az eljárást és visszaható hatállyal is alkalmazzák. A korrupció bűncselekménynek minősül és nem maradhat bűntetlenül. (ABI alapján)
ÚJABB BŰNÖZŐKET
FOGTAK EL
A bolíviai légierő (FAB) egykori parancsnoka, Erlan Camacho nyugalmazott tábornok volt a katonai tanácsadója Rózsa Flores Eduardonak – erről adtak ki nyilatkozatot tegnap a Közigazgatási Minisztériumban. Az ügyészség vizsgálja az ügyet, Marcelo Soza vezetésével, aki beszámolt arról is, hogy letartóztatták Gary Prado Anez-t, Pablo Contreras-t és Raul Soria-t azért, hogy tanúskodjanak ebben az ügyben. Soza szerint bizonyítékokat találtak Rózsa-Flores számítógépén Camacho mellett Lucio Anezről és Gary Pradoról is, akik "katonai tanácsadók" voltak Rózsa-Flores terrorista sejtjében. (EJU alapján) Pardo volt az a katonatiszt, aki 1976-ban elfogta Che Gueravát és kivégezték. Később Rózsa-Flores fölkereste az idős katonát és barátságba került vele, ez Rózsa-Flores honlapján is látható volt. Kép: Prado és Rózsa
KIHALLGATTÁK RÓZSA SZÁLLODATULAJDONOSÁT IS
A Bougainvillea nevű szálloda igazgatóját, Carlos Baldivieso-t, csütörtökön La Pazban az ügyészség kihallgatta. Marcelo Soza a feloszlatott terrorista sejettel kapcsolatban hallgatta ki és Eduardo Rózsaval kapcsolatban kérdezett. Baldivieso bemutatta az összes dokumentumot, amelyek igazolják, hogy 45 napig volt házigazdája a fegyveres csoportnak Buganvillas-ban Rózsa. Eduardo Rózsa csoportja a Hotel Bougainvillea -ban maradt, de álnéven jegyezték be magukat. Két személyt nyilvántartásba vettek, de más néven és abban a szobában voltak. De még nem láttam őket - mondta. A Baldivieso hotel jogi képviselője Hurtado, egykori tanácsadója volt a Santa Cruz-i önkormányztanak és a jelenlegi kormányzó jelöltnek, Ruben Costasnak. Ő az igazságszolgáltatás elől elmenekült Bolíviaból. Ez a pénzember a terrorista csoportnak 40.000 bolíviai pénzt fizetett a 45 napos szállásukért az Európából érkezett katonai csoportnak. Victor Hugo Parada Rossel, szintén nyilatkozott Soza ügyésznek, de azt mondta, hogy nem volt kapcsolatban Rózsa zsoldos csoportjával. Az ügyészség nem talált bizonyítékot ellenem - mondta. Mind Carlos Baldivieso és Victor Hugo Parada Rossel a nyilatkozatok után visszatért Santa Cruzba. (ABI alapján)
ÚJABB RÓZSA TÁMOGATÓT FOGTAK LE
Marcelo Soza ügyész elrendelte Svonko Matkovic Rivera letartóztatását. Ő a névrokon fia az egykori Santa Cruz-i kormányzónak, aki Hugo Banzer Suarez (1997-2001) elnök alatt működött. Matkovicnak kapcsolata volt Eduardo Rózsaval, a csoport vezetőjével. Matkovic Svonko Rivero, fia Svonko Matkovic közvetlen kommunikációt folytatott Eduardo Rózsa Flores-el, miután megállapították Rózsa mobilhívásai között a nevét. Ezért az ügyész úgy döntött, hogy letartóztatja Matkovicot. (ABI alapján)