2010. április 9., péntek

ÁPRILIS 9 – KIRGÍZ HELYZET



KIRGIZEK AMERIKA ELLEN
Kirgizisztán új vezetői azt mondták el kívánnak eltávolítani egy amerikai katonai bázist, amely jelenleg az USA-vezette erők központja az Afganisztáni háborúban. Az ideiglenes kormány vezetője, az ex-külügyminiszter Róza Otunbayeva azt mondta, hogy szeretné, ha az amerikai Manas-i bázist bezárnák, biztonsági okokból. Erre a megjegyzésre egyre erősödő bizonytalanság jött azzal kapcsolatban, hogy az új kirgiz hatóságok nem tennék lehetővé az Egyesült Államoknak, hogy használja a bázist. Oroszország, amely maga is fenntart egy légi bázist Kant-ban, amely mindössze 20 mérföldre van Manasz-tól, arra törekedik, hogy megakadályozza az Egyesült Államok katonai jelenlétét a térségben. Moszkva egyre inkább aggódik az Egyesült Államok katonai tartós jelenlététe miatt, ebben a geo-stratégiai fontosságú régióban. Ez pedig amiatt lett, hogy az ellenzéki erők feloszlatták a parlamentet. Otunbayeva ígéretet tett egy új alkotmányra és az elnökválasztás meglesz valamikor a következő hat hónapban. (presstv, részlet) Kép: az amerikai támaszpont
Megjegyzés
Hogy lehet az, hogy az ország nyomorban van? Miközben a két nagyhatalom támaszpontokat tartott fenn évekig. Lehet, hogy egyik sem fizetett tisztességes bérleti díjat? Lehetséges, hogy semmit sem fizettek? Az oroszok biztos azt mondták a kirgizeknek, hogy nem fizetünk, de megvédünk benneteket az amerikai megszállástól. Az amerikai cionisták meg biztos azt igérték nekik, hogy nem fizetünk, de ragyogó demokráciát fogtok kapni tőlük.....ha...vége lesz az afganisztáni háborúnak.

Bizonytalan a helyzet Kirgizisztánban. Egy ellenzéki vezető szerint Oroszország keze van a puccsban, mert az elzavart Bakijev elnök megigérte az oroszoknak, hogy felszámolja az ország területén létesített amerikai légitámaszpontot, ahonnan az USA afganisztáni csapatai kapnak utánpótlást. Mivel Bakijev nem tartotta be az igéretét, így az oroszok akcióba léptek. Medvegyev tájékoztatási irodája jelentette, hogy orosz egységeket küldenek máris Kirgizisztánba az orosz diplomáciai testület védelmére. Putyin egyelőre tagadta a beavatkozást Oroszország részérõl. Aki ismeri a politikai huncutságokat, az tudja, hogy ebben az esetben is az oroszok "védekeznek." Az USA pedig szállítja a demokráciát az elnyomott népeknek minden mennyiségben bombázókkal és kanyarrakétákkal. (1hozzászólás)