2010. október 10., vasárnap

OKTÓBER 10 – KÜLFÖLDI HÍREK RÉSZLETEI

PRESSTV OKTÓBER 9-ÉN (címlapon)
A mérgező iszapoválság erősödött Magyarországon. A hatóságok elrendelték egy falu kitelepítését, az új iszapfolt kockázata miatt. Három falut elárasztott 1,1 millió köbméter vörös iszap. A magyar miniszterelnök Orbán Viktor azt mondta: "valószínűleg szükséges lesz, hogy új területen kell a falvakat felépíteni, mert ezek jó része elpusztult. Lehetetlen az embereknek tovább itt élni. " A hónap elején közel 7000 ember került veszélybe egy 24 kilométeres sugarú körben. Az iszapár három falut elöntött. Magyarország  büntetőeljárást kezdeményez a katasztrófa miatt, mivel legalább tíz ember halt meg és több mint 100-an sérültek meg eddig. (presstv alapján és kép)
Megjegyzés: Hazai hírekben csak 700 ezer és 800 ezer köbmétert emlegettek többször, még Orbán sem emlegette a több mint 1 millió köbmétert!
BBC OKTÓBER 9-ÉN (Európai hírekben)
Magyarországon félnek a második mérgező hullámtól
A magyar falut Kolontart már kiürítettek, miután újabb károkat fedeztek fel a tározónál. Legalább hét ember halt meg a baleset miatt. Mintegy 150 ember sérült meg a szennyezés akár 700.000 köbméter (24.7m cu ft), piros toxikus iszap - sok áldozat megégett. A legtöbb a halálos áldozat belefulladt az iszapba vagy eltűntek. Szombat reggel körülbelül 800 lakos került a sportcsarnokba és a két iskolába Ajkare, ami 8km (öt mérföld) távolságra van. Ugyanakkor a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón a helyszínen komolyabb képet festett: „Itt nagyon rossz állapot van és mi a becslésünk szerint még további iszapfal esik le - mondta. "Nagyon valószínű, hogy ez fog történni ... Az egyik következmény az, hogy az emberi életetk lesznek veszélyben." "E mögött a tragédia mögött néhány emberi hibának és tévedésnek kell léteznie. Ki fog derülni, hogy az összes következmények nagyon súlyosak, kemény helyzet lesz, amennyire csak tudom képzelni" - tette hozzá. Kép: BBC térkép
THE NEW YORK TIMES OKTÓBER 9-ÉN (címlapon)
Egy tűzoltóállomáson szombat reggel Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor beszélt. Azt mondta, hogy: "valószínű, hogy az egész fal összeomlik." A hatóságok azonnal kiürítették Kolontar falut, ami kevesebb mint egy mérföldre van az iszap tótól, a azt fontolgatják hogy eltávolítják az embereket Devecserből is, két mérfölddel arrébb. A több évtizedes tározó a MAL Rt. tulajdonában van. A vállalat rendelkezik egy ipari hulladékkal, a "vörös iszappal", ez egy mellékterméke a folyamatnak. Közel 200 millió gallon vörösiszap öntött el három falut hétfőn, azt követően hogy egy kibetonozott tározó sarka megrepedt. Ez erősen lúgos vörösiszap, amely elöltötte az embereket mint az áradás és meghalt 7 ember, több mint 100-at küldtek kórházba kémiai égés és több száz lakás lakhatatlanná vált. A maró hatású iszap hatására azonnal meghal minden élet a közeli folyókban. A rendőrség és a tűzoltó csapatok ott vannak a területen. Kelet-Európában ezekben a tárolómedencékben tartják a veszélyes ipari hulladékokat. Sokban gyárban ezek a maradékok kommunista gyárakból származnak, amelyek már nem működnek. A környezetvédő szervezeteket, mint a WWF-Magyarországot már régóta aggasztják ezen tározók, mivel sokan közülük ártereken vannak és rosszul karbantartottak. (részlet)
A lapot rosszul informálták, mert éppen azért szakadt át a tározó, mert nem volt kibetonozva! A kommunista bűnözők miatt!
BERLINER ZEITUNG
„A magyar oligarchák prototípusa” Tolnay Lajos
A magyar oligarchák prototípusának nevezi a Berliner Zeitung Tolnay Lajost, a Magyar Alumínium Zrt. többségi tulajdonosát. A lap szerint a cégvezető 1995-ben kedvező feltételekkel jutott hozzá a gyárhoz. Ennek köszönhetően az egykori kohómérnök Tolnayból az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó vált. A szerző cinikusnak tartja, hogy a cég a hétfői katasztrófa után azt állította, hogy az iszap nem mérgező és nevetségesen kicsi, 110 ezer eurónak megfelelő kárpótlást ajánlott fel. Ráadásul a cég a mentés helyett a kormányt fenyegeti, hogy ha nem indulhat újra a leállított üzem, akkor 3 ezer állás kerül veszélybe. (HírTV)
TERRA DAILY (címlapon)
Magyar városok gyászolják a halottakat az eltűnteket a toxikus iszap katasztrófa miatt.

Kolontar, Magyarország (AFP) október 8: - "Nem tudom, hogy mit fog csinálni János, amikor hazaér a kórházból és a szegény felesége még mindig hiányzik." Takács Jánosné mondja könnyes szemmel. Ő és a férje állva mondja, hogy mi maradt a házukból. A 76 éves unokatestvére Szanyi Jánosné, aki hiányzik, mivel a szökőár a toxikus iszap eltüntette. Amikor a nyugat-magyarországi kis falut négy nappal ezelőtt elöntötte az ár. "Ők a kertben dolgoztak, etették a csirkéket és végezték a mindennapi életüket. És most János a kórházban van súlyos égési sérülésekkel. És Takács Jánosné még mindig hiányzik, mert eltünt - mondta Takács, aki nem a faluban lakik, de gyakran látogatja meg unokatestvérét. "Minden állatunk hiányzik. Éppen elmosta őket az ár. Nem tudom, mit fog János csinálni, miután visszakerül a kórházból." Hét ember halt meg, amikor Kolontart elöntötte az 1.100.000 köbméter mérgező iszap és okozott ökológiai katasztrófát a térségben. Öt áldozat került meghatározásra. Kettő testét megtalálták egy másik faluban Devecserben, ami néhány kilométerre van innen és még egy személy hiányzik. Autók, amelyek felborultajk és elsodorta ezeket az árvíz ott maradnak a kertben és a mezőket törött bútorok és törmelékek borítják szétszórva mindenütt. Az egyik  önkéntes mentést végző munkás, akinek a keresztneve Tibor kifejtette, hogy az utakat mossák vízzel, hogy a port lemossák "mert egyébként ezt kellene belélegezniük egész nap." A hadsereg épített egy ideiglenes hidat a faluban, mert a régit elmosta a katasztrófa. (terraadaly)