2010. október 2., szombat

OKTÓBER 2 - AZONNAL KIÁLLTAK AZ ELNÖK MELLETT

DÉLAMERIKAI ÖSSZEFOGÁS 
A Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) elítélte az Ecuador elleni puccskisérletet és aláírtak egy nyilatkozatot erről, a rendkívüli ülésen, amelyet pénteken tartottak Buenos Airesben. A nyolcak állam-és kormányfői (UNASUR) megállapodnak:
1. Újólag megerősítik szilárd elkötelezettségüket a demokratikus intézmények megőrzése, a jogállamiság, az alkotmányos rend, a társadalmi béke és a teljes emberi jogok tiszteletben tartása, elengedhetetlen feltételei a regionális integrációs folyamatnak.
2. Határozottan elítélik a puccskísérletet és az elrabolt elnök elleni dolgokat.
3. Ünnepelik azt, hogy újra megjelent Correa elnök és átvette hivatalát és gyors intézkedéseket tett az alkotmányos rend visszaállítására.
4. Az illető kormányok erélyesen elutasítják és nem tűrik semmilyen körülmények között sem, hogy a megtörténtek után gátolják a kereskedelmet, a légi forgalmat és az energetikai szolgáltatásokat.
5. Eldöntötték a külügyminiszterek, hogy teljes mértékben támogatják az alkotmányos köztársasági elnököt, Rafael Correat.
6. Elfogadtak egy állásfoglalást a negyedik csúcstalálkozóra november 26-ára, amelyet Guyanában tartanak meg. Kép: UNASUR tagjai